Egy évek óta sikeres, jól bejáratott brand is csak úgy tud topon maradni, ha a megbízhatóság mellett folyamatosan az újdonság varázsával képes meglepni a vevőt. Különösen igaz lehet ez a cukrászatra, amelyet Raj Ráchel tortatervező, cukrász múlandó művészetnek nevez.

Tortatervező? Amikor néhány éve Raj Ráchel a divattervezést tortatervezésre cserélte, ilyesmi még nem létezett Magyarországon. Megjegyzem: most sem jut eszembe más, aki ezzel ilyen profi módon foglalkozna idehaza. A két szakma bár merőben más, abban mindenképp közös a vonás, hogy kreativitás nélkül egyikbe sem érdemes belevágni.

Azt hiszem, a tortatervezésben is van egyfajta önkifejezési vágy, ám ezt úgy kell előadni, hogy a megrendelő azt érezze, pont arról álmodott, amit aztán a szakember megvalósított neki.

Három cukrászda a birodalomban

Raj Ráchel nyilván egy sor nagy titok tudója, hiszen aki tőle kér különleges tortát, az sok mindent elárul a vágyairól, ő pedig segít neki. A tortakészítést, a cukrász szakmát természetesen meg lehet tanulni, mondja Ráchel a tortabirodalom központi cukrászdájában a Veres Pálné utcában, de friss, akár meghökkentő ötlet nélkül, nem lehet kitűnni a sok vállalkozás közül. A cukrászda már az utcán sétálót is meglepi, a kirakatban hatalmas flódni fotója. A titok egy része ott van a szemünk előtt: szilvalekvár, dió, alma, mák – az elkészítés mikéntjét viszont már a családi recept őrzi, amely alapján igazi közép-európai zsidó süti született: Raj Ráchel flódnija. Van, aki kizárólag ezért tér be ide, és sok külföldit is be lehet csábítani a Vásárcsarnok és a Váci utca szomszédságából. Ahogy Ráchel fogalmaz: a „flódni light”, a macesz torta is népszerű, s aki helyben fogyaszt, végig nézheti a mini fotókiállítást a korábbi sikerekről, tortacsodákról, emlékekről.

Elismerésből van bőven. Tavaly a Magyarország Cukormentes tortája versenyen a leginnovatívabb receptért járó különdíjat nyerte el a diós-vaníliás csipkebogyó tortával. A Best of Budapest & Hungary versenyen a 2013-as teljesítményért az Év Cukrásza elismerést kapta. Elcsépelt frázisnak tűnik, mégis igaz, hogy a hétköznapok sikere legalább ekkora elismerés, amikor a megrendelő mond ítéletet a termékről. (A tortatervező szíve legfeljebb akkor szorul össze picit, amikor egy-egy vásárban talán túlzott mohósággal fogy el pillanatok alatt a sok kis remekmű.)

Raj Ráchel és férje, Maloschik Miklós közösen viszi az üzletet, a Makkabi Kft. jelenleg három cukrászdában szolgálja ki a vendégeket, de az igazi zászlóshajó a torta.hu portál, ahol minden megtalálható és minden finomság megrendelhető. Divat lett minőséget vásárolni egy családi ünnepre, születésnapra, esküvőre épp úgy, mint egy vállalati rendezvényre. Ráchel például nagyon büszke arra, hogy egy, az alapításának 125. évfordulóját ünneplő francia cégnek ember nagyságú tortát készített, azt is megoldva, hogy guruljon a csodás édesség.

Összeszokott csapat dolgozik

Mindent meg lehet valósítani, mondja Ráchel, a kívánságoknak legfeljebb a pénztárca vastagsága szab határt. Nála minden természetes alapanyagot tartalmaz, a tortákat valódi gyümölcsből, könnyű, főzött krémekből, kizárólag igazi mandulából készült marcipánból készítik. A megrendelő eleve sok fajta tortából választhat az interneten, de aki akarja, az egyéni kívánságokat megbeszélheti Ráchellel is.

Igazi különlegességnek számít a fényképes torta, aki ilyenre vágyik, interneten feltölti a fotót, amit viszonylag egyszerű technikával ehető ostyalapra varázsolnak a torta tetején. Itt aztán minden előfordul a kis unoka képétől kezdve a kedvenc autó márkán át a legtöbbet látott film jelenetéig.

A családi vállalkozás évek óta összeszokott cukrász csapattal dolgozik, a kereslet határozza meg, hogy időnként a létszámot hány fővel kell emelni a célfeladatokra. Ráchel szeret pálya kezdő fiatalokkal dolgozni, kell az új lendület, a frissesség. Más kérdés, hogy nem könnyű bejutni hozzá, mert nagyon hamar észreveszi, ha valaki bár jó szakember, mégsem tudja felvenni a ritmust, nem érzékeny a másik gondolataira, csak rutinból akar megoldani egy-egy feladatot. Aki vele dolgozik, az minden nap részese egy új kihívásnak.

Szóba jöhetne a Budapesten kívüli terjeszkedés is, ám Ráchel azt tartja, hogy nagyon fontos a napi személyes jelenlét, hiszen minden torta születésénél ott van. Az viszont a tervek között szerepel, hogy a fővároson kívülre is szállítsanak.

Csapatépítésre is nagyszerű a workshop

A titok egy részét workshopon lehet ellesni Rácheltől. Vannak meghirdetett időpontok (legközelebb március második felében), de kisebb baráti társaságok külön is jelentkezhetnek, s akár gyerekekből is összeállhat az alkalmi cukrász team. Kimondottan szimpatikus ötlet, hogy vállalatok csapatépítésre használhatják a design workshopot. Bár manapság nagyon népszerű vadvizeken evezve, esetleg hóban-sárban kúszva extrém környezetben csapatot építeni, személy szerint nekem jobban bejön, ha marcipán formálásával kell megmozgatni az agyamat, arra is figyelve, hogy a kollégámnak milyen, tortavilágot rengető, ötlete van.

A vendég akkor elégedett, ha a megszokott prémium minőséget kapja, mert erre nem sajnálja a pénzt. Ugyanakkor valami másik mindig vágyik, és figyel arra, hogy történetesen a kedvenc cukrásza mivel lepi meg. A tortatervező pedig ezer dologra figyel. Süteménnyel kell szolgálni annak is, aki tejérzékeny, cukorbeteg, valamire allergiás.

A vendég figyelmét folyamatosan szinten kell tartani – apróságokkal épp úgy, mint nagy dobásokkal. Ilyen volt, amikor a 20., jubileumi Sziget Fesztiválon elkészítették a világrekorder flódni tortát. Az 1600 sütemény, ha egymásra tették volna, a 96 méteres torony a Parlament csúcsáig ért volna.

Raj Ráchel süteményeiben ott van a természetesség, a mosolygás, a báj, a nőiesség, az igényesség. Ahogy látom, főnökként a kedvesség profi határozottsággal párosul, egy csapatot csak így lehet eredményesen mozgatni.

Bár nincs a közeljövő tervei között, biztos vagyok benne, hogy a recepteket valamikor könyvbe gyűjtve is olvashatjuk. Ráchel mosolyog a felvetésen, s azt mondja, ha így lesz, akkor természetesen nem csak sütik kerülnek az oldalakra, hanem a konyha sok-sok fogása, mert imád főzni. A flódniját ismerve, azt hiszem, nagyon szerencsés, aki mást is kóstolhat tőle.

Szerdahelyi Csaba

(Fotók: Falus Kriszta)