Ráduly György lett a január elsejétől a Filmalap igazgatóságaként működő Magyar Nemzeti Filmarchívum új vezetője. A szakember kiemelt céljai között van egy hosszú távú nemzeti filmrestaurálási és digitalizálási program.

Ráduly György Franciaországban végezte közgazdasági tanulmányait, az elmúlt 11 évben magyar és kelet-európai filmklasszikusok – többek között Fábri Zoltán, Jancsó Miklós, Makk Károly, Szabó István és Krzysztof Zanussi alkotásainak – moziban és DVD-n történő franciaországi forgalmazásával, dokumentumfilmek gyártásával, klasszikus filmek televíziós értékesítésével és filmrestaurálással foglalkozott.

Évekig dolgozott szoros együttműködésben az országos francia cinémathéque és artmozi hálózatokkal, a francia filmarchívummal, nemzetközi klasszikus és kelet-európai témájú filmfesztiválokkal. 2006 óta szervezője volt párizsi és regionális mozitermekkel, fesztiválokkal együttműködésben a magyar és kelet-európai filmrendezők, alkotók életművét bemutató retrospektíveknek. A Kino Visegrad kulturális egyesület alapító tagjaként a párizsi cseh, lengyel, szlovák és magyar intézetekkel együtt szervezett vetítéseket a V4-es országok filmjeiből.

2013-ban a nizzai cinémathéque-kel közösen dolgozott a Szabó István-életmű bemutatásán, 2014-ben Krzysztof Zanussi filmjeiből szervezett retrospektívet Párizsban. 2015-ben fő szervezője volt a Jancsó Miklós életművét bemutató vetítéssorozatnak Párizsban. Közreműködött Jancsó Miklós Szegénylegények és Makk Károly Szerelem című klasszikusainak felújított és digitalizált változatának bemutatásában a cannes-i filmfesztiválon és a lyoni Lumiére Fesztiválon, valamint forgalmazóként mindkét alkotást bemutatta a franciaországi mozikban.

2016 májusában társszervezője volt a budapesti Francia Intézetben megrendezett Értékmegőrzés és közönségépítés című nemzetközi filmes szakkonferenciának, amelynek előadói magyar, francia és amszterdami filmes szakemberek voltak.

A magyar filmarchívum 1957 óta működik, közgyűjteményként gyűjti és a kor igényeinek megfelelő formában hozzáférhetővé teszi a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumait. A Filmarchívum január 1-jétől került a Magyar Nemzeti Filmalap felügyelete alá a megszűnt Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézettől.

A Filmarchívum megújításának legfontosabb elemei között van egy hosszú távú és korszerű nemzeti filmrestaurálási és digitalizálási program, a közönségépítés és az ehhez kapcsolódó marketing tevékenység, hatékony belföldi és nemzetközi terjesztés, valamint a magyar nemzeti filmkincs beépítése az oktatásba – olvasható a közleményben. (MTI)