Több mint duplájára nőtt tavaly a kereskedelmi ingatlanbefektetések értéke Magyarországon. A Colliers International ingatlan tanácsadó cég hasonlóan aktív évre, további hozamcsökkenésre és bérletidíj-emelkedésre számít 2017-ben.

Tavaly 133 százalékkal nőtt a magyarországi kereskedelmi ingatlanokba (befektetési céllal épített irodák, üzlethelyiségek, raktárak) érkező befektetések volumene, így a kereskedelmi ingatlanok tranzakciós értéke elérte az eddigi második legmagasabb, 1,7 milliárd eurós értéket. A legkeresettebb ingatlantípus tavaly is az iroda maradt 56 százalékos részesedéssel, ezt követték a kiskereskedelmi ingatlanok 25, majd az ipari, logisztikai projektek 11 százalékos részesedéssel.

A közlemény szerint annak is köszönhetően jelent meg tavaly sok új nemzetközi befektető a hazai piacon, hogy 2016-ban a főbb nemzetközi hitelminősítők az ország adósbesorolását befektetésre ajánlott kategóriába emelték. A magyar befektetők részesedése a piacon 37 százalékos. A tavalyi növekedés egyik mozgatórugója a befektetések mérete, 2016-ban átlagosan 25 millió euró volt az ügyletenkénti méret, míg 2015-ben 15 millió euró.

A hozamok 0,5-1,0 százalékkal csökkentek az előző évhez képest, a jellemző irodahozam 2016 végén 6,5 százalékra csökkent, a kiskereskedelmi ingatlanok (bevásárló központok) esetében a mutató 6,25 százalékon állt, míg az ipari, logisztikai ingatlanok 8,25 százalékos hozamon cseréltek gazdát.

A Colliers International várakozása szerint az idei hasonlóan aktív év lesz, mint a tavalyi, több hozzáadott értékkel rendelkező befektetéssel és nagyobb méretű portfolió ügylettel, mint a korábbi években, további hozamcsökkenéssel és bérletidíj-emelkedéssel. Az új belépők főként brit és észak-amerikai magántőke-kezelők, illetve dél-afrikai, tőzsdén jegyzett cégek és magánvállalatok, valamint a német és osztrák intézményi befektetők is egyre inkább visszatérnek a magyar piacra. (MTI)