Az orosz államfő őszinte, nyílt embernek tartja a német kancellárt, akiben meg lehet bízni. Vlagyimir Putyin a Bildnek adott interjút.

Semmit nem változtam az elnöki éveim alatt, ugyanaz a kiszámítható politikus vagyok, akiről tudhatja a világ, hogy mit akar – mondta Vlagyimir Putyin a német Bild-nek nyilatkozva. Az orosz államfő leszögezte: Oroszország 146 millió állampolgárának érdekeit képviseli, mert az a kötelessége, hogy a jólétükről gondoskodjon.

Putyin úgy fogalmazott: Moszkva az ország ellen irányuló szankciós politika ellenére kész kompromisszumokat kötni. Ugyanakkor közölte a nyugati kapcsolatokra utalva: „Nem vagyok barát, vőlegény vagy menyasszony, Oroszország elnöke vagyok”.

Az államfő fiatalnak, ambiciózusnak érzi magát, aki nagyra értékeli Angela Merkelt, mert szerinte őszinte, nyílt ember, akinek lehet adni a szavára.

A Krím-félsziget Oroszországhoz csatolásával kapcsolatban azt mondta: a kijevi fordulat után a Krímben élő 2,5 millió ember, akik javarészt oroszok és oroszul beszélőek, kifejezték akaratukat, hogy Oroszországhoz tartozzanak.

Emlékeztetett rá: egyetlen áldozatot sem követelt a Krím Oroszországhoz kerülése, ott „egyetlen puskalövés sem dördült, nem harcoltunk, nem foglaltunk el semmit”. Elismerte viszont az orosz hadsereg részvételét, de úgy fogalmazott, arra azért volt szükség, hogy megakadályozzák a 20 ezres ukrán hadi erő beavatkozását az eseményekbe.

Az interjút még január 5-én készítette a Bild Szocsiban, annak hivatalos fordítása hétfőn jelent meg a Kreml honlapján.