Az olaj árának csökkenése miatt nem látunk semmilyen drámai helyzetet – mondta újságíróknak Vlagyimir Putyin pénteken. Az orosz államfő Vlagyivosztokban a Keleti Gazdasági Fórumon tartott beszédet, majd válaszolt az újságírók kérdéseire.

Putyin szerint Oroszországnak be kell rendezkednie középtávon a hordónkénti 40-60 dolláros olajárra, noha az ország költségvetése egy éve még 100 dolláros árral kalkulált. Az orosz elnök egyébként csütörtökön felvetette, hogy Venezuelával minél előbb tárgyalásokat kellene folytatni az olajár stabilizálásáról.

Az olajár csökkentését természetes folyamatnak nevezte, ám megjegyezte: mivel a gazdaságok fejlődése erős politikai érdekcsoportok nyomása alatt áll, Moszkvának részben új utakat és piacokat kell keresnie.

Néhány napja felmerült, hogy a hároméves költségvetés helyett 2016-ra egyéves büdzsére van szükség. Putyin szerint a kormány felvetése a jelenlegi folyamatokat tekintve teljesen helyén való.

Az Ukrajnát firtató kérdésre annyit válaszolt: minden attól függ, hogy az ukrán nép meddig tűri el a kialakult helyzetet. Putyin szerint teljesen jogos, hogy a Donyec-medencében a szakadár megyék a jövőben nagyobb autonómiát kapjanak.