Vlagyimir Putyin Párizsban a klímacsúcson nem találkozik Erdogan török államfővel, noha erre Ankara többször is ajánlatot tett.

Nincs tervbe véve, így nem is lesz találkozó a török államfővel – jelentette be hivatalosan Vlagyimir Putyin orosz államfő szóvivője, Dmitrij Peszkov hétfőn Moszkvában.

Erdogan a múlt héten többször is ajánlatot tett, hogy Párizsban a klímacsúcson üljenek le külön tárgyalni, ám a Kremlben még a telefonhívásait sem fogadták.

Moszkva és Ankara kapcsolatai a mélypontra süllyedtek azt követően, hogy a török légierő egy F-16-os gépe lelőtt egy orosz vadászbombázót, mert az a szíriai bevetés közben megsértette a török légteret. Putyin bocsánatkérésre szólította fel Erdogant, aki ezt először visszautasította, ám végül sajnálkozását fejezte ki.

Amíg Putyin a klímacsúcson szólalt fel, addig Moszkvában bejelentették, hogy zöldség- és gyümölcsstopot rendel el Oroszország a Törökországból érkező árukra. Az orosz államfő november 28-án rendelkezett, hogy különböző gazdasági szigorításokat kell hozni Ankara ellen. Így megtiltották a charter járatok közlekedését Törökországba.

Ankara viszont nem kíván válaszlépéseket tenni „barátja, az orosz nép ellen” – mondta Brüsszelben a török miniszterelnök, miután találkozott a NATO-főtitkárral. Ahmet Davutoglu közölte: Antalya sok orosznak a második otthona lett – visszavárják a turistákat.

A KamaraOnline véleményét itt olvashatja.