Vlagyimir Putyin Moszkvában fogadta Aszad szíriai elnököt kedd este. Az orosz államfő szerint Oroszország érdeke is a nemzetközi terrorizmus terjedésének megállítása.

Az orosz államfő szerint legalább négyezer olyan harcos küzd Szíriában a kormányerők ellen, aki az egykori Szovjetunió különböző köztársaságaiból utazott a Közel-Keletre. Vlagyimir Putyin szerint Oroszország nem engedheti meg magának, hogy a terroristák oldalán, harci tapasztalatot gyűjtve visszatérjenek Oroszországba, s ott merényleteket hajtsanak végre. Putyin mindezt kedden közölte, miután fogadta a Moszkvában munkalátogatáson tartózkodó Aszad szír elnököt.

Az orosz államfő megengedhetetlennek nevezte, hogy terrorista szervezetek egyre nagyobb teret nyerjenek a Közel-Keleten. Biztosította Aszadot, hogy a Kreml minden megtesz azért, hogy ezt megakadályozza. Az elnöki tárgyalásról szerda reggel Dmitrij Peszkov elnöki sajtó szóvivő számolt be.

Putyin közölte Aszaddal: a szíriai béke megteremtésében valamennyi társadalmi erőnek, vallási csoportnak részt kell vennie.

A szíriai elnök 2011 óta először utazott külföldre. Moszkvai látogatásának hírét csak akkor hozták nyilvánosságra, amikor már ismét Damaszkuszba érkezett. Egyelőre semmi konkrétum nem került nyilvánosságra, hogy mi volt a látogatás valódi célja, nyilván nem az, hogy Aszad köszönetet mondjon Putyinnak a szíriai szerepvállalásért.