Aszad szíriai elnök nem zárkózott el attól a politikai forgatókönyvtől, hogy a terroristák felett aratott győzelem után maximum két évvel visszavonulhat.

Aszad az olasz RAI tévécsatornának nyilatkozva közölte: a jelenlegi helyzetben nincs annak realitása, hogy távozik a hatalomból. Azt viszont megjegyezte, hogy a terroristák legyőzése után 1,5-2 év múlva erre sor kerülhet. Igaz, a visszavonulása országos választáson dőlne el, ennek megtartása azonban a harcok befejezése után legkorábban másfél év múlva lehetséges.

A szíriai elnök azt mondta, ha nem őt akarná a nép, kész lenne visszalépni, ám győzelme esetén Szíriára „boldog jövő várna”. Kommentárok szerint Aszad bejelentése összefüggésbe hozható azzal, hogy az elnök október 20-án Moszkvába utazott, ahol hivatalosan köszönetet mondott Vlagyimir Putyin államfőnek a katonai segítségnyújtásért, ám szóba került a hatalom kérdése is.

Maga Putyin is jelezte, hogy a jövőben a szíriai népnek kell majd döntenie arról, ki vezesse az országot, ebbe más országok nem szólhatnak bele. Ezzel burkolatlanul arra célzott, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei szerint Aszadnak mindenképp távoznia kell.

A háború viszont javában tart – s nem csak az Iszlám Állam és más terrorista csoportok ellen, hanem Aszad ellenzéke is a célpontban van. Moszkva szerdán már a legmodernebb hadi technikáját bevetve bombázta a terroristák állásait, hírek szerint azért is, mert az Egyiptomban felrobbantott orosz utasszállító gépért akar bosszút állni. Szerdán egy magyar portálon már az is megjelent, hogy az oroszok elfogták a gép ellen merényletet elkövetőket, ezt azonban sehol nem erősítették meg.