Az orosz gazdaság leküzdötte a visszaesést, Oroszországban megteremtették a növekedési pályára állás feltételeit – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a 20. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

Az elnök hangsúlyozta, Oroszország nem fogja korlátozni a tőke mozgását. „A fejlődő piacok közül az orosz pénzügyi piac marad a legnyitottabb” – mondta Putyin.

Szavai szerint az orosz részvénypiac forgalma tavaly és az idei év elején is észlelhetően megnőtt, és egyes ágazatokban a cégek tőkésítése 30-40 százalékkal is emelkedett.

Putyin szerint az orosz gazdaság alkalmazkodott az új feltételekhez, az országban sikerült biztosítani a makrogazdasági stabilitást és jelentősen leszállítani az inflációt, a Bank Rosszii, az orosz központi bank fellépése segített megőrizni az arany- és devizatartalékok magas szintjét. Mint mondta, a rubel rugalmas árfolyamának bevezetése javított a versenyképességen.

Alekszej Miller, a Gazrom elnöke a szentpétervári fórum egyik tanácskozásán kijelentette, hogy a leendő Északi Áramlat-2 gázvezetéken keresztül sokkal olcsóbban érkezhet majd a gáz Európába, mint az ukrajnai tranzitútvonalon át. Elmondta, hogy amíg a meglévő ukrán vezetéken 100 kilométerenként 2,5 dollárba kerül ezer köbméter szállítása, addig a leendő vezetéken ennek csak 2,1 dollár lesz az ára.

Mint mondta, Ukrajnán keresztül 20 százalékkal drágábban jut el a gáz az Európai Unióba, mint a tervezett „északi folyosón” át, emellett annak üzemeltetése is olcsóbb lesz, mint a „középső folyosóé”. Miller arra is rámutatott, hogy az Északi Áramlat-2 több mint 2 ezer kilométerrel rövidebb út a Jamal-félsziget és Északnyugat-Európa között, mint az ukrajnai tranzit.

Igor Szecsin, a Rosznyefty olajtársaság elnöke, aki a közvélekedés szerint nagyon közel áll a Kremlhez, egy szénhidrogén-ipari fórumon kijelentette, az olaj- és gázipar számára hasznosabb lenne a republikánus Donald Trump győzelme az amerikai elnökválasztási küzdelemben. Szecsin szerint a demokrata Hillary Clinton valószínűleg a zöld energiaforrásokat részesítené előnyben a fosszilisekkel szemben.

„Tekintettel az amerikai gazdaság globális szerepére az amerikai olaj- és gázipar fejlődésével kapcsolatos bizonytalanság fokozza a világgazdaság fenyegetettségét” – fogalmazott a Rosznyefty vezetője.

MTI/Pogár Demeter, Moszkva