Vlagyimir Putyin orosz elnök és John Kerry amerikai külügyminiszter egyetértett abban, hogy Moszkva és Washington együttműködése sikerekhez vezetett a szíriai konfliktus kezelésében.

Putyin a Kremlben fogadta a Kerry vezette amerikai küldöttséget. Az orosz vezető közölte: Moszkvában tudatában vannak annak, hogy Szíriában nem sikerült volna haladást elérni Barack Obama elnök beleegyezése nélkül.

A Szergej Lavrov külügyminiszter részvételével megtartott, négyórás megbeszélés kezdetekor Putyin reményét fejezte ki, hogy az amerikai külügyminiszter újabb oroszországi látogatása ismét hozzájárul az orosz és az amerikai álláspont közeledéséhez Szíria és Ukrajna, valamint más nemzetközi kérdések, illetve a kétoldalú kapcsolatok ügyében.

Kerry elismerte, hogy a két ország együttműködése jelentős eredményekhez vezetett, egyebek között a szíriai lakosság életkörülményeinek javulásában. Kijelentette: az Egyesült Államok reméli, hogy a genfi szíriai béketárgyalásokon haladást sikerül elérni, és hamarosan meg lehet kezdeni a szíriai politikai átmenet nagyon komoly és bonyolult munkáját.

Az amerikai diplomácia vezetője az orosz elnökkel a tárgyalások zárt ajtók mögött folytatott szakasza előtt kijelentette, az Egyesült Államoknak vannak elképzelései arról, miként lehetne növelni a genfi tárgyalások hatékonyságát, s hogy miként lehetne mihamarabb eredményeket elérni Ukrajnát illetően.

Washington határozottan elkötelezett Ukrajna területi épségének és szuverenitásának ügye mellett – jelentette ki John Kerry a Szergej Lavrovval közösen tartott sajtóértekezleten. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna területi épségébe Washington beleérti az Oroszország által 2014 márciusában elcsatolt Krím félsziget hovatartozását is.

Kerry elmondta, hogy moszkvai tárgyalásai során felvetette a minap orosz bíróság által 22 évre ítélt Nagyija Szavcsenko ügyét, és reményét fejezte ki, hogy az ukrán katonanő hamarosan hazatérhet. (MTI)