A tervezetthez képest egy napot csúszott az orosz Vosztocsnij űrrepülőtér első rakétastartja. A csütörtöki kísérletet végignézte Vlagyimir Putyin államfő.

Vlagyimir Putyin kénytelen volt egy nappal többet tölteni a Távol-Keleten, a szerdára tervezett rakéta-kilövést ugyanis elhalasztották. A visszaszámlálás utolsó percében műszaki okok miatt leállították a startot. Az új időpontot csütörtökre tűzték ki, és közép-európai idő szerint hajnali 4 óra 1 perckor ezt a kísérletet siker koronázta.

A Szojuz-2.1a típusú rakéta három, diákok és kutatók által konstruált műholdat állított Föld körüli pályára. Az államfő ironikusan úgy fogalmazott, ez volt a puding próbája a Vosztocsnij számára, miután jelentették neki, hogy a fellövés után 20 különböző észrevételt tettek a szakemberek, amelyek után további korrekciók szükségesek.

A Vosztocsnijt szinte személyes programjaként kezeli Putyin, az elhúzódó és drága építkezést többször is felkereste, korrupció gyanújával korábban vizsgálatokat is indítottak.

Az űrrepülőtér legközelebb csak 2017-ben hajt végre rakéta-kilövést, míg embert szállító űrhajó útnak indítására minden bizonnyal 2023-ig várni kell.