Miközben az üzleti szféra továbbra is vészharangokat kongat Romániában, a kormány már óvatosabban beszél a kormányprogramba egyik napról a másikra beiktatott adópolitikai módosításokról.

Visszakozik a román kormány: szerdán már valamennyi illetékes jóval visszafogottabban nyilatkozott a nagy garral bejelentett, üzleti forgalom utáni és szolidaritási adóról – írja a Krónika.

Úgy tűnik, hogy a nyereség helyett az üzleti forgalom megadózása mindenképp dugába dől, ugyanis az Európai Tanács irányelve, amely az általános forgalmi adó közös rendszerét fogalmazza meg, nem tiltja meg a tagállamok számára, hogy más adókat vessenek ki. A kikötés annyi, hogy az ne az üzleti forgalom adójaként működjön.

„Ha kiderül, hogy a korrektül működő cégeket negatívan érinti az intézkedés, aminek a célja rámutatni, hogy kiviszik az országból a nyereséget, akkor nem alkalmazzák azt” – hangsúlyozta a képviselőház elnöke.

A szolidaritási adó kapcsán is lesz egy elemzés. „Ha a pozitívnak hitt hatás nem igazolódik be, akkor nem alkalmazzuk” – tette hozzá.

A kisebbik kormánypárt elnöke szerint megoldást kell találni arra a helyzetre, hogy a romániai cégek több nyereségadót fizetnek, mint a külföldi tőkével működők, mint ahogy több alkalmazottat is foglalkoztatnak, holott számuk nagyjából azonos.