Óvatosan becsülnek a szakszervezetek a szombatra meghirdetett tescós demonstráció résztvevőinek számát illetően, a visszajelzések alapján azt látni, hogy komoly megmozdulás készülődik.

Az áruházlánc képviselői együttműködőnek bizonyulnak a parkolóba tervezett békés tiltakozás kapcsán, a Fogarasi úti üzleten belül azonban okozhat zavarokat a tüntetők megjelenése.

– Nagyszabású demonstrációra készülünk, amelynek az a szándéka, hogy egészen Prágáig eljusson a hangunk, a Tesco régiós központjába, ahol a magyar bérekkel kapcsolatos döntések születnek. A magyarországi áruházlánc jelenlegi vezetése nincs felhatalmazva arra, hogy több pénzt csoportosítson át a béremelésekre, mivel arról az anyavállalatnál döntenek az egyes országokban teljesített forgalom és nyereség alapján – nyilatkozta Sáling József a Magyar Időknek a szombaton délben, a Fogarasi úti Tesco áruházláncnál tervezett munkavállalói demonstrációval kapcsolatban.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke ismertette, széles körű támogatást élvez a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) közösen meghirdetett országos megmozdulás, melyre több vidéki városból is várják a résztvevőket, akik buszokkal, autóval, tömegközlekedéssel érkeznek majd szombaton.

– A szakszervezetek pénteken találkoznak a Tesco áruházlánc képviselőivel a helyszínen, ahol a másnapra tervezett esemény részleteit egyeztetjük. A cég együttműködőnek bizonyul, elvileg biztosítják a parkolót a demonstrálóknak. Úgy tűnik, hogy nem tesznek keresztbe azoknak a munkavállalóknak, akik részt vennének az eseményen – mondta Sáling József.

 Látványos elemekkel is készülnek: flashmob, moderátor, beszédek, zene, zászlók, figyelemfelkeltő táblák is lesznek. Még képlékeny a résztvevők száma, más szakmák képviselőit és civileket is várnak.