Ingyenes lesz a teljes prágai tömegközlekedés a szmogos napokon, az intézkedés már a szmogriadó legalacsonyabb fokozata esetén életbe lép.

Ingyenes lesz a teljes prágai tömegközlekedés a szmogos napokon, az intézkedés már a szmogriadó legalacsonyabb fokozata esetén életbe lép.

Prága a második legszennyezettebb levegőjű cseh város Ostrava után, de amíg az észak-morvaországi városban főleg a gyáripar felelős a szomg jelentős részéért, addig a fővárosban a szennyezés 80 százaléka a közlekedésből származik.

A prágai önkormányzat az erősen szennyezett levegőjű napokon éppen ezért ingyenessé teszi a közösségi közlekedést a városban, az ingyenesség minden tömegközlekedési eszközre vonatkozik, ugyanakkor a bérletesek nem kérhetnek visszatérítést a szmogos napokra, amikor egyébként is díjmentesen utazhatnának.

A szmogriadó hét fokozatának egyikét a Cseh Hidrometeorlógiai Intézet mérései alapján rendelik el, Prágában évente átlagosan 5-7 szmogosnak minősített nap van, ám tavaly szigorítottak a légszennyezettségi határértéken, a szigorításnak köszönhetően pedig várhatóan nő a szmogosnak nyilvánított napok száma.

Az intézkedés napi szinten 62 millió forintnyi összegbe kerül Prágának, amit a városi költségvetés tartalékából fedeznek. Az önkormányzat szerint a többletköltség előteremtésénél nagyobb gond, hogy a tömegközlekedési eszközök már így is kapacitásuk felső határán működnek. A prágai önkormányzat tervei szerint a jövőben a fűtéshez használt szilárd tüzelőanyagok használatát is visszaszorítja, ezzel is tovább tisztítva a cseh főváros levegőjét.

(Fotó: MTI/EPA)