A közép-, a kelet- és a dél-kelet-európai régióban a szállodaüzemeltetők legfőképpen Prága, Budapest és Varsó iránt mutatnak érdeklődést – tájékoztatott a Cushman & Wakefield ingatlantanácsadó vállalat negyedik negyedéves felmérése alapján.

A felmérés válaszadóinak több mint 81 százaléka mondta, hogy „nagyon” vagy „kifejezetten” érdekli őket a cseh főváros turisztikai desztinációként – ismertették.

Lengyelország négy várossal – Varsóval, Krakkóval, Gdanskkal és Boroszlóval – a lista 30 célpontja közül az első 10-ben szerepel.

A felmérés alapján két regionális város került a top 10-es listára: Krakkó és Dubrovnik, melyek olyan fővárosokat köröztek le, mint Szófia, Zágráb, Kijev, Tallinn vagy Belgrád.

A közleményben kiemelték: az üzemeltetők bíznak a piac mihamarabbi helyreállásában, és azt jósolják, hogy a kisebb városok már 2022-re, míg a nagyobbak 2024-re érik el a 2019-es szintet.

Az ingatlantanácsadó jelezte: a régió fejlesztési projektjeinek többsége a válság ellenére halad, néhány megállapodás végrehajtása azonban késik vagy akár le is állt. Ez lelassítja a kínálat növekedését az elkövetkező években, és segíti a piac gyorsabb helyreállítását.

A járvány a megállapodások kereskedelmi feltételeinek módosítását is ösztönzi: a válaszadók 75 százaléka jelzett bizonyos változásokat, 31 százalék pedig a feltételek jelentős módosulásáról számolt be.

Az ingatlantanácsadó szerint a szállodaüzemeltetők jelentős része továbbra is keresi a terjeszkedési lehetőségeket a régióban. A felmérés alapján az üzemeltetők közel 35 százaléka hajlandó megfontolni a tőkebefektetést.

A Cushman & Wakefield vezető nemzetközi ingatlantanácsadó a Hospitality Operator Beat című jelentéséhez a közép-, a kelet- és a dél-kelet-európai régióban aktív, nagy, nemzetközi szállodaüzemeltetők véleményét kérte ki.

(Forrás: MTI)