Szlovákia nem ért egyet azzal az osztrák törvényjavaslattal, amely szerint az Ausztriában dolgozó, külföldi szülőknek juttatott családi pótléknak arányosnak kell lennie a saját országuk megélhetési költségeivel.

„Ha valaki ugyanolyan összegű társadalombiztosítási járulékokat és adókat fizet az adott országban, mint a helyi lakosok, akkor ugyanazokat a szociális kedvezményeket is kell élveznie” – hangsúlyozta hétfőn Peter Pellegrini kormányfő, miután találkozott Sebastian Kurz osztrák kancellárral Bécsben.

A szlovák miniszterelnök szerint a juttatásokról szóló törvénymódosítás „nem biztos, hogy teljesen összhangban van az EU jogrendjével” – írja a hirek.sk.

„Sok hamis információ látott napvilágot. Több információra van szükségünk ahhoz, hogy véglegesen állást tudjunk foglalni” – mondta Pellegrini.

Kurz a sajtótájékoztatón elutasította a vádat, hogy az osztrák törvény diszkriminatív lenne.

A 2016-os statisztikák szerint az Ausztriában dolgozó szlovákiai szülők csaknem 30 ezer, Szlovákiában élő gyerek után kaptak családi pótlékot, összesen 63 millió euró értékben. Ausztria összesen 132 ezer, külföldön élő gyerek után fizet családi pótlékot.