Pozsonyhidegkút környékén is megjelent a madárinfluenza, erősítette meg a hírt a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium. A tenyésztő tájékoztatása szerint a tojás és a hús sem került üzletekbe, az állatokat saját fogyasztásra tenyésztették.

A tárca szerint az influenza H5 alfajáról van szó, melyet egy magángazdaság tenyészetében azonosítottak. Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (ŠVPS) felhívja a tenyésztők figyelmét, tartsák be a tenyészetekre vonatkozó biológiai védelmi előírásokat, s gyanú esetén azonnal értesítsék a legközelebbi állategészségügyi és élelmiszeripari felügyeletet. A vírus emberekre való átterjedése egyelőre nem bizonyított – írja a hirek.sk.

Pozsonyhidegkút egyik háztáji gazdaságából saját fogyasztásra szánt tojótyúkok tömeges pusztulását jelentették a Pozsony-városi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Felügyeletnek (DVFA).

A felügyelet vizsgálatot rendelt el, melynek során kiderült, hogy a karácsonyi ünnepek idején három nap alatt a teljes állomány elpusztult. Összesen 64 jércéről és tojótyúkról van szó. A tenyésztő tájékoztatása szerint a tojás és a hús sem került üzletekbe, az állatokat saját fogyasztásra tenyésztették.

Az ellenőrök madárinfluenza gyanúja miatt a helyszínen azonnal járványügyi vizsgálatot végeztek, a levett mintákat vizsgálatra laboratóriumba küldték. Az elhullott baromfit és tojásokat megsemmisítették.

Az állategészségügyi és élelmiszeripari felügyelet munkatársai azonnal meghozták a szükséges intézkedéseket a járvány elterjedésének megfékezésére, a megbetegedést egyúttal jelentették az Európai Unió állatbetegségekkel foglalkozó bejelentési rendszerébe is.