A nemzetiségek nyelvhasználatáról szóló törvény betartásával kapcsolatban tavaly a kormányhivatal három panaszt kapott – derült ki a nemzeti kisebbségek jogairól és helyzetéről szóló, 2015-re vonatkozó jelentésből.

Két panasz fizikai személyektől érkezett, ugyanis felmerült a gyanúja, hogy sérült a kétnyelvű okiratok kiadásáról szóló törvény. Egy panaszt jogi személy nyújtott be, és 68 ruszin falut érintett. Felmerült a gyanú, hogy a közigazgatási szerveket nem jelölték meg a kisebbség nyelvén, valamint a települést jelző közlekedési táblák nem voltak feltüntetve a kisebbség nyelvén – írja a hirek.sk.

Egyes településeken megvizsgálták a panaszt. „Az ellenőrzés során a falvak módszertani irányelveket kaptak, hogyan kivitelezzék a törvény által előírt kötelességeiket” – olvasható a dokumentumban. 56 esetben a felmerült hiányosságokat eltávolították, a többi esetben a megoldás fázisában vannak az ügyek.

A jelentés megállapítja, hogy 2015-ben az állami költségvetésből 3 879 250 eurót különítettek el a nemzeti kisebbségek kultúrájának támogatására. Az állam leggyakrabban a magyar kisebbség projektjeit támogatta, összesen 718 projektről van szó 1 955 296 euró értékben.

Másodikként a roma nemzeti kisebbség következik, esetükben az állam 155 projektet támogatott 624 250 euró értékben. A ruszin kisebbség esetében az állam 125 projektet támogatott 294 032 euróval.