Az Ukrajna vízummentességéről szóló dokumentumot aláírják és ratifikálják az Európai Parlamentben november 24-ig – jelentette ki Petro Porosenko elnök vasárnap ukrán televízióknak adott interjújában.

„Biztos vagyok abban, hogy az Ukrajnának nyújtandó teljes vízummentességről szóló dokumentumot az Európai Parlament aláírja és ratifikálja, ebben nincs kétségem. Ez november 24-ig, az EU-ukrán csúcstalálkozóig megtörténik, mert abban állapodtunk meg, hogy addigra előkészítik aláírásra a dokumentumot” – jelentette ki Porosenko.

Az ukrán államfő szavai szerint ebben a kérdésben teljes támogatásáról biztosította Ukrajnát az Európai Parlament legnagyobb frakciója, az Európai Néppárt. Úgy tudja továbbá, hogy a brüsszeli szocialisták is támogatják az Ukrajnának nyújtandó vízummentességet.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása után kijelentette, hogy Ukrajna az uniós vízummentesség minden feltételének eleget tesz, és mielőbb meg kell kapnia a vízummentes utazás lehetőségét. A miniszterelnök tudatta: az Európai Tanács arra kérte az Európai Bizottságot, hogy „ne fektesse” tovább az ügyet.

Porosenko a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezésével kapcsolatban kifejtette, hogy Kijev álláspontja szerint továbbra is prioritást élvez a biztonság kérdése a helyi választások megtartásával szemben.

„Először valós tűzszünetnek kell életbe lépnie a térségben, meg kell történnie a csapatszétválasztásnak a frontvonal mentén, az EBESZ megfigyelői számára biztosítani kell mindezek ellenőrzésének lehetőségét, beleértve az Ukrajna által jelenleg nem ellenőrzött orosz-ukrán határszakasz megfigyelését, le kell bonyolítani a fogolycserét, és még sok más dolgot, s ezután lehet csak szó választásokról a Donyec-medence szakadárok által megszállt részében” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

A tavaly februárban megkötött, úgynevezett Minszk-2 rendezési megállapodásban foglalt lépések sorrendjéről a szerződés megkötése óta nincs egyetértés Kijev és Moszkva között. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy előbb állítsák helyre az ukrán ellenőrzést az orosz határ teljes szakaszán, értve ez alatt a szakadár területek határát Oroszországgal, ahol az ukrán vezetés szerint ellenőrizetlenül jönnek át orosz zsoldosok, hivatásos katonák és fegyverszállítmányok Ukrajnába, s csakis ezután rendezhetők tiszta és demokratikus választások a térségben. Moszkva ugyanakkor folyamatosan a választások mielőbbi megrendezését sürgeti Kijevtől. Az utóbbi napokban ukrán sajtóhírek szerint Franciaország is amellett emelt szót, hogy mielőbb tartsák meg a választásokat a szakadár területeken.

A Minszk-2 megállapodást az úgynevezett „normandiai négyek”, azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország vezetői hozták tető alá.

MTI/Kovács Andrea, Kijev