Hosszú hónapok után törte meg a csendet az ukrán államfő. Keddre virradóra telefonon igyekezett elérni az orosz elnöknél, hogy Moszkva azonnal engedje szabadon a bebörtönzött ukrán pilótanőt.

Petro Porosenko ukrán államfő elszánta magát, és keddre virradóra felhívta Vlagyimir Putyint. Kijevi tájékoztatás szerint szóba kerültek a két ország közötti kapcsolatok és a donyecki helyzet, a fő téma azonban egy ukrán pilótanő szabadon engedése volt. Néhány órával később Porosenko Kijevben bejelentette, hogy úgy érezte, megállapodott az orosz államfővel a pilótanő szabadon engedéséről, a részleteket ezután dolgozzák ki.

Nagyezsda Szavcsenkót egy orosz bíróság márciusban gyilkosság miatt 22 év börtönre ítélte. Emellett 30 ezer rubeles pénzbüntetéssel is sújtották tiltott határátlépés címén.

Porosenko Putyintól azt követelte, hogy a pilótanőt azonnal adják át Ukrajnának, s amíg ez nem történik meg, ukrán és német orvosok kezelhessék a börtönben. Az ítélethirdetés előtt Szavcsenko hosszú napokon át éhségsztrájkolt, s az egészségi állapota most is aggasztó.

A 34 éves Szavcsenko 2014-ben – a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor – szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Szakadárok fogták el, és adták át az orosz hatóságoknak, akik azzal vádolták meg, hogy köze van két, Luhanszk megyében aknatámadásban meghalt orosz tévés halálához. Állítólag az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva, ő irányította rájuk a tüzet.

Az ukrán elnök felajánlotta, hogy Szavcsenkót kicserélik két, áprilisban elítélt orosz állampolgárra, akiket Ukrajnában 14-14 évre ítéltek terrorista cselekményekért.

Moszkvában nem kommentálták a két elnök beszélgetését. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő nem kívánt részletekbe bocsátkozni.