Jelentős fölénnyel győztek az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ellenzői az egyezmény ratifikálásáról kiírt hollandiai népszavazáson a csütörtökön közzétett, véglegesnek tekinthető eredmények szerint.

Az ANP holland hírügynökség 99 százalékos feldolgozottság után azt jelentette, hogy a szavazók 61,1 százaléka elutasította, míg 38,9 százalékuk támogatta a megállapodást.

A szavazásra jogosultak 32,2 százaléka járult az urnák elé, így érvényesnek számít a társulási szerződésről szóló referendum. Hollandiában a népszavazás csak akkor érvényes, ha a választók több mint 30 százaléka részt vesz rajta.

A hivatalos végeredményt jövő kedden hozza nyilvánosságra a választási bizottság.

A népszavazás nyomán a megállapodás ratifikálását újra kell tárgyalnia a törvényhozásnak, jóllehet az eredménynek a döntéshozókra nézve kötelező hatálya nincs.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerda este kijelentette, kormánya nem hagyja figyelmen kívül, ha érvényes referendumon győznek a nem szavazatok. Elmondta, hogy ebben az esetben felülvizsgálnák az egyezmény ratifikálásáról szóló döntést.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a referendum eredménye ellenére a társulási egyezmény ideiglenes jelleggel továbbra is hatályos, azt az unió másik huszonhét tagállama már ratifikálta.        Bár az EU és Ukrajna között 2014-ben létrejött társulási szerződés részének számító szabadkereskedelmi megállapodás január 1-jén ideiglenesen életbe lépett, az egyezményt ratifikálnia kell az Európai Unió mind a huszonnyolc tagállamának. A társulási megállapodásnak a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok mellett a politikai párbeszéd erősítése is a célja.

Viktor Janukovics volt ukrán elnök 2013-ban nem volt hajlandó aláírni a megállapodást, és ez váltotta ki a forradalmat a kijevi Majdan téren, valamint Janukovics bukását is.

A jelenlegi ukrán államfő az eredmény ismeretében élesen kritizálta a népszavazás szervezőit. Petro Porosenko szerint túlpolitizált légkörben zajlott Hollandiában a referendum, amelynek eredményét az is befolyásolta, hogy annak előestéjén a holland kormányfő is a nemek mellett tette le voksát egy interjúban. Porosenko úgy látja, hogy Hollandiában most azok kerültek fölénybe, akik mindent megtesznek Európa és az unió szétdarabolására, amely a lehető legrosszabb stratégia.