A magyarországi ingatlanpiaci szereplők általában, és azon belül a budapestiek a GKI felmérése szerint még sosem voltak annyira derűlátók, mint idén júliusban.

A GKI negyedévente szervez felmérést a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A legutóbbi megkérdezés során 110 ingatlanokkal foglalkozó cég és 1122 vállalat válaszolt. A lakossági minta ezer fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

Lakáspiac: tovább nő a kereslet és az árak

A fővárosi és országos lakáspiaci indexei (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűrítik egy-egy számba) a jelen felmérés során egyaránt 11-11 ponttal nőttek. Mindkét index historikus csúcsra ért, azaz a felmérés történetében még sosem lehetett ilyen magas indexértékekkel találkozni.

Azaz a lakáspiaci szereplők immár derűlátóbbak, mint a válság előtt voltak. A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó kilátások mindhárom vizsgált körzetben (azaz Közép-, Kelet- és Nyugat-Magyarországon is) kisebb-nagyobb mértékben javultak.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest nagyon jelentősen élénkültek. Áprilishoz képest a biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 25, míg a valószínű szándékú körben 43 százalékpontos növekedés következett be.

Ennyire derűlátó a lakosság utoljára 2008 elején volt, azaz a lakossági kilátások 10 éves csúcsra emelkedtek. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A valószínű körben 24, a biztos szándékú körben 33 százalékpontos bővülés valósult meg. Mindez éves alapon rendre 71 és 56 százalékpontos emelkedést jelent.

A használt lakások várható áremelkedési üteme Budapesten összességében kissé emelkedett az egy negyedévvel ezelőttihez képest (3,3-ről 4,5 százalékra). A vidéki régiókban nem változtak a várakozások, keleten 3, nyugaton 4-5 százalékos emelkedés várható. Az új építésű lakások esetében a következő egy évben 3-6 százalékos áremelkedésre lehet számítani.

Építési telkek: az új lakások kedvezményes áfa-kulcsának vége letörte a kilátásokat

Az országos telekpiaci index negyedéves alapon 10, a budapesti 20 ponttal csökkent. Az indexek az előbbi esetben 2, az utóbbi esetben 4 éves mélypontra estek vissza. Az építési telkek ára várhatóan 3-6 százalékkal nőhet a következő egy évben.

Irodapiac: Budapesten minden szép és várhatóan még szebb lesz

Az irodák kihasználtsága Budapesten és környékén 2018. második negyedévében enyhén emelkedett, s ezzel kissé meghaladja a 91 százalékot, ami éves alapon 5 százalékpontos emelkedést jelent. Kelet-Magyarországon az áprilisban mért 86 százalékos kihasználtság júliusra 84 százalékra csökkent, míg Nyugat-Magyarországon az áprilisi 89 százalékos mutató júliusra 90 százalékra növekedett.

A fővárosi irodapiaci index az előző felméréshez képest 5 ponttal emelkedett, míg az ország egészére vonatkozó mutató 2 ponttal csökkent. Az irodabérleti díjakban Budapesten és környékén a következő egy évben 3 százalék körüli, a vidéki régiókban legfeljebb „jelképes” emelkedés várható.

Üzlethelyiségek: kissé romló kilátások

A kereskedelmi ingatlanpiacot illető kilátások az elmúlt két évben viszonylag szűk sávban mozogtak, s bár idén júliusban negatív fejlemények voltak regisztrálhatók, ez most sincs másként. Az üzlethelyiség-piaci index a fővárosi agglomerációra vonatkozóan 5, az ország egészére vonatkozóan 3 ponttal csökkent a legutóbbi felméréshez képest. Az egy évvel ezelőtti szintet mindkét jelzőszám 3-3 ponttal múlja alul. A bérleti díjak esetében Budapest lehet az élenjáró (a következő egy évben 4 százalékos díjemelkedés várható), vidéken csak szerény emelkedés valószínű.

Raktárak: a fővárosban és környékére vonatkozóan nőtt a derűlátás

A logisztikai ingatlanok kihasználtsága továbbra is magas, a kihasználtsági ráta a fővárosi agglomerációban jelenleg 91 százalék, a nyugati országrészben 92 százalék, míg a keleti régióban pedig 85 százalék. A jelen felmérés eredményei szerint a fővárosi raktárpiaci index tovább emelkedett (negyedéves alapon 3 százalékponttal), míg az ország egészére vonatkozó kissé csökkent (2 ponttal). A bérleti díjakra vonatkozó várakozások áprilishoz képest megugrottak, a válaszadók a következő egy évben 3-5 százalékos díjemelkedésre számítanak.