Kiváló minőségű halakkal találkozhatnak a piacokon idén a vásárlók. A karácsony előtti időszakban megnövekedett forgalom jelentős részét a hazai halgazdaságok biztosítják, az import gyakorlatilag csak a különlegességekre koncentrálódik.

A hosszú nyár jót tett a hazai halállománynak, a piacra kerülő pontyok többsége fiatal, ám nagy méretű – mondta a Magyar Időknek Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezetője.

– Hosszú volt a szezon, a meleg időjárás pedig jót tett az állományok fejlődésének. A takarmány is olcsóbb volt, így többet tudtak etetni a gazdaságok. Ilyen jó minőségű hal már hosszú idő óta nem volt a magyar piacon, mint az idén – emelte ki a szakember.

A különböző ragadozó halakból viszont kevesebb kerülhet a piacokra. Ennek oka egyrészt az, hogy a nagy meleget nem viselte jól a süllőállomány, a harcsa iránt pedig akkora a kereslet, hogy a halgazdaságok alig bírják kiszolgálni a felvásárlókat.

Ráadásul az élő süllőért az osztrák és a német felvásárlók kilónként 15 eurót fizetnek, s már akár 100 kilónyi halért is elutaznak Magyarországra, akkora hiány van a horgászható minőségű ragadozókból. Később ezek a halak sporthorgászok szórakozását biztosítják majd.

Lévai Ferenc szerint a hazai kínálatot szélesíti az intenzív haltermelés rohamos fejlődése. Az ilyen típusú gazdaságokban főleg tokféléket tenyésztenek, amelyek elsősorban feldolgozott formában kerülnek a vásárlók elé. A szakember szerint az árak az idén sem változtak. Drágulás egyedül a ragadozó halaknál tapasztalható, ami a szűkülő kínálattal magyarázható.

Az elmúlt években néhány százalékkal emelkedett a hazai halfogyasztás: egy főre ma 3,5 kiló hal jut. A lakosság 8,2 százaléka azonban soha, közel 11,1 százaléka pedig évente csupán egyszer eszik halat vagy halból készült ételt.