Valószínűleg nem lesz elég a 228 milliárd rubeles keret az Oroszországot a Krím-félszigettel összekötő híd építéséhez a Kercsi-szorosban.

Ne nálam keressék a pénzt, a források biztosítása a kormány feladata – válaszolta az újságíróknak az orosz államfő szóvivője. Dmitrij Peszkov arra reagált, a napokban több cikk is megjelent arról, hogy a fővállalkozó, az Arkagyij Rotenberg orosz milliárdos tulajdonában lévő Sztrojgazmontazs levélben jelezte az illetékes minisztériumnál, hogy máris finanszírozási gondokkal küzd.

A levelet valóban elküldték, de annak tartalmáról nem nyilatkoznak, közölte a cég képviselője, aki feleslegesnek tartotta a sajtó találgatásait. Egyben bejelentették: továbbra is ahhoz tartják magukat, hogy 2018 decemberében át lehessen adni a hidat. Több internetes újság azonban azt írta, hogy a jelenlegi munkálatokat látva, biztosan csúszni fog a projekt.

Oroszország leghosszabb, 19 kilométeres hídjának megépítéséről a Krím-félsziget népszavazása után 2014 decemberében döntöttek – Vlagyimir Putyin államfő utasítására. A hídon a kétszer két sávos autóút mellett két sínpárból álló vasúti pálya is halad majd. A projekt része egy gázvezeték megépítése is.

Információk szerint a fővállalkozó a tavalyi munkák után járó 48,9 milliárd rubelt késve, az év végén kapta meg. Az idei évre beütemezett 65,4 milliárdból pedig eddig még egyetlen kopejkát sem utaltak át.

Peszkov bejelentése után a közlekedési minisztérium villámgyorsan közleményben tudatta, hogy minden a tervezett ütem szerint halad, nincsenek pénzügyi nehézségek. A Sztrojgazmontazs levelével kapcsolatban azonban ők sem bocsátkoztak részletekbe.