Az Európai Parlament (EP) júniusi plenáris ülésén szó volt a háztartási gépek egyszerűbb energiacímkéiről, a CO2-kibocsátás visszaszorításáról, az Erasmus+ programról, a nyugat-balkáni helyzetről és a nyugdíjakról is.

Környezetvédelem

Szerdán az EP-képviselők megvitatták az USA tervezett kilépését a párizsi klíma-megállapodásból. Antonio Tajani EP-elnök hibának nevezte az USA döntését, Jean-Claude Juncker bizottsági elnök pedig leszögezte, hogy az EU nem fogja újratárgyalni a párizsi megállapodást.

Ugyanazon a napon a képviselők megszavazták azt a rendeletet, amely meghatározza, hogy a tagállamoknak a párizsi megállapodás végrehajtásához mennyivel kell csökkenteniük az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Egy keddi döntés értelmében a vásárlók nemsokára könnyebben tudnak majd energiatakarékos háztartási gépeket választani, új, a technológiai fejlődéssel lépést tartó, A-tól G-ig tartó jelölési rendszert fogadott el ugyanis a parlament. Ennek jóvoltából egyszerűbb lesz energiatakarékos gépek révén villanyszámlánkat csökkenteni, a gyártókat pedig arra sarkallja, hogy még többet fektessenek az energiafogyasztás mérséklésébe.

Erasmus+

Harminc éves az Erasmus+. A diákcserét, tanárcserét, önkéntességet, szakképzést is magában foglaló programban már több, mint 9 millióan vettek részt az elmúlt 30 évben. Antonio Tajani, a Parlament elnöke és Jean-Claude Juncker bizottsági elnök kedden hivatalos díjátadón fogadott 33 mostani és egykori Erasmusos diákot – minden résztvevő országból egyet.

Online platformok

Airbnb, BlaBlaCar, Deliveroo – ismerősen hangzanak? Egyre népszerűbbek a hozzájuk hasonló olyan online platformok, amelyek hidat képeznek a szolgáltatást nyújtók és a fogyasztók között. Az új üzleti modellben létrejövő új munkahelyek új aggályokat is felvetnek. A parlament a csütörtöki plenáris ülésen elfogadott jelentésében leszögezi, hogy az EU-nak ügyesen kell használnia a megosztásra épülő gazdaságot, de ezek esetében is biztosítania kell az igazságos versenyt, a munkavállalók jogait és az átlátható adózást.

Csütörtökön a parlament saját kezdeményezésű jelent fogadott el, amelyben azt javasolja, hogy az online platformok tegyék egyszerűbbé, hogy az állampolgárok jelenthessék az álhíreket, és arra kéri a Bizottságot, hogy tegyen lépéseket az álhírek ellni fellépés jogi szabályozásáért.

Nyugat-Balkán

Az EP állásfoglalást fogadott el a nyugat-balkáni helyzetről, amely szerint Belgrádnak és Pristinának többet kell tennie a kétoldalú kapcsolatok javításáért, Szkopjénak pedig jelentős reformokat kellene végrehajtania.

Nyugdíjak

A férfiak és nők nyugdíja között átlagosan nagyjából 40 százalékos különbség van Európában. Az EP-képviselők csütörtökön állásfoglalást fogadtak el arról, hogyan lehetne csökkenteni ezt a különbséget.

Európa kulturális fővárosai

Minden évben két ország jelölhet egy-egy várost Európa kulturális fővárosának. A parlament szerdán szavazott a kulturális fővárosoknak otthont adó országok listájáról, amiről a tanáccsal kötött megállapodást. Magyarország 2023 első felére jelölhet várost.