A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 300 millió forintos adócsalással és 34 milliós pénzmosással gyanúsít egy tatabányai vállalkozást, amely Szlovákiából behozott termékei után nem fizetett forgalmi adót.

Az elektronikai és háztartási gépekkel kereskedő társaság a külföldről behozott árukat magyar kiskereskedőknek értékesítette. A vállalkozás könyveléseiben belföldi beszerzést tüntetett fel, és árbevételének jelentős részét is eltitkolta – mondta el  Hideg-Göblyös Rita, a NAV közép-dunántúli regionális bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense. A cégvezető és felesége az így megszerzett vagyonból egy új pizzéria építését és nyitását finanszírozta. Emiatt költségvetési csalás mellett, 34 millió forintos összegre elkövetett pénzmosás miatt is felelniük kell.

A gazdasági társaság ügyvezetőjénél és partnereinél végrehajtott akcióban hetven pénzügyi nyomozó, adórevizor és informatikus dolgozott egyszerre. Három megyében és a fővárosban, összesen harminckét helyszínen tartottak házkutatást. A házaspárt és az elkövetéshez asszisztáló könyvelőt gyanúsítottként, huszonhat embert pedig tanúként hallgattak ki. Az okozott kár megtérülése érdekében több mint harmincmillió forint összegben zárolták az elkövetők vagyonát: gépkocsikat, ingatlanokat, készpénzt és bankszámlákat. Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságán folyik nyomozás bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás miatt. (MTI)