Primavera ’17 Fesztivál, József Attila versmondó verseny, Magyar Jazz Ünnepe, Oltimer Show, Etyeki Piknik, TerraAkva – a hét programjaiból ajánljuk.

Április 4-9. Primavera ’17 Fesztivál (Budapest)

A Magyar Állami Operaház Primavera-sorozatában egy héten át vidéki operatársulatok friss bemutatóit tűzik műsorra az Erkel Színházban. A Primavera ’17 Fesztivál keretében öt vidéki nagyszínház és a Kolozsvári Magyar Opera egy-egy produkcióját láthatja a közönség.

Április 5-9. Hungarotherm (Budapest)

A kétévente megtartott Hungarotherm épületgépészeti szakkiállítás 2017-ben a Construma csokor részeként várja a látogatókat. A legnagyobb hazai építőipari seregszemlével együtt a teljes építőipari ágazatot lefedő szakkiállítási csokor nem csupán a hazai piacon örvend nagy népszerűségnek, de regionális szinten is a legjelentősebb szakkiállítások között tartják számon.

Április 6-8. József Attila versmondó verseny (Tatabánya)

A verseny célja József Attila költészetének, a magyar (hangsúlyosan a kortárs írók, költők) és világirodalom (műfordítások) mélyebb és szélesebb körű megismertetése, az előadói képességek kibontakoztatása. Az irodalmi alkotásokon keresztül a világ- és önismeret elősegítése, a tehetség bemutatásának lehetősége. A hasonló versenyek sorából a tatabányai rendezvény kimagaslik nevezési elvárásaival, és a zsűri előtti szereplés kívánalmaival. A tatabányai megmérettetés nagy kihívás a jelentkezőknek és élmény az érdeklődőknek. Résztvevők a hazai és határon túli, a regionális válogatókról döntőbe jutott előadók.

Április 6-13. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál (Budapest)

A nyolc napon át zajló 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra 34 friss, izgalmas és kihagyhatatlan alkotás érkezik a Föld minden szegletéből. A fesztivál az Óriás című svéd filmmel nyit, itt lesz látható hazánkban először Török Ferenc új alkotása, az 1945, de vetítenek Oscar-jelölt filmeket, Ewan McGregor, Koncsalovszkij és Jim Jarmusch egy-egy munkáját és dokumentumfilmet David Lynch-ről és Leonard Cohenről. Utóbbi rendezője, Tony Palmer elkíséri filmjét a Titanicra! A zsűri tagjai Frédéric Strauss francia kritikus és Dragomán György író, a zsűri elnöke Enyedi Ildikó lesz.

Április 7-8. Magyar Jazz Ünnepe (Budapest)

A Magyar Jazz Ünnepe az év egyik legrangosabb hazai jazzeseménye. Szervezője az országos hatókörű, nyitott társadalmi szervezet, a Magyar Jazz Szövetség. Az eseménysorozatra hagyományosan tavasszal kerül sor, helyszíne évek óta a magyar jazzélet centruma, a Budapest Jazz Club. 2017-ben mások mellett fellép a Soso Lakatos Quartet, a Kovács Linda Recycle, a Karosi Júlia Quartet, valamint a Geröly Tamás Trió.

Április 7-8. Szolnoki Utazás Kiállítás és Vásár (Szolnok)

A rendezvény széles turisztikai kínálatot sorakoztat fel, egész Magyarország turisztikai kínálata megtalálható lesz, az utazási irodák pedig kedvezményes külföldi utazásokat is kínálnak a rendezvényen. A szakmai program kiegészül külföldi és belföldi díszvendégekkel, tartalmas turisztikai konferenciával és gasztronómiai különlegességek bemutatásával. A szakmai bemutatókon kívül gyermekprogramok, játszóházak és kézművesvásár is várja majd az érdeklődőket. A rendezvény látogatása díjtalan.

Április 7-9. Oldtimer Show (Budapest)

A Vasúttörténeti Parkban rendezik Közép- és Kelet-Európa legnagyobb oldtimer fesztiválját. Több mint 500 oldtimer járművet láthatnak a látogatók. A Víztorony Parkban kap helyet az interaktív Oldtimer Park, ahol a kiállított autókba be is ülhetnek a látogatók. Az oldtimerek mellett helyet kap a rendezvényen a Custom és Tuningautó Kiállítás, egy fesztiválsátorban pedig átépített retro autók, amerikai izomautók és extrém tuningautók lesznek láthatók. Lesznek veterán harckocsik és harcászati bemutató, valamint állatsimogató karám és mezőgazdasági termelőeszköz kiállítás. A 2-es bejáratnál kezdődik a Gasztro utca, ahol a boltban nem kapható kolbászokat, sajtokat és egyéb háztáji étkeket, borokat és míves pálinkákat lehet kóstolni és vásárolni.

Április 8-9. Etyeki Piknik (Etyek)

Nemes italok, ízes gasztronómia, Piknik Borkollégium és kézműves vásár Etyeken. Többek között fellépnek: Csík János és barátai, a Bahorka Társulat, a Poros Duo és az Újbudai Babszem. Az Etyeki Pikniket évente négy alkalommal, évszakonként rendezik meg az etyeki Gasztrosétányon, azaz az Újhegyi pincesoron és a Szépvölgyben.

Április 9. TerraAkva (Budapest)

A rendezvényen pincétől a padlásig (4 szinten), több mint ezer négyzetméteren terráriumi és akváriumi állatokkal, felszerelésekkel, tanácsadással várják a látogatókat. A börze nemcsak a nézelődésre, vásárlásra ad lehetőséget, hanem, hogy első kézből kaphassanak szakszerű információt a kisállatokról az őket legjobban ismerő tenyésztőktől a tartásukat, gondozásukat illetően. Ezt fogják segíteni a szakmai előadások is. Míg az állatvédelemmel foglalkozó szervezetek felhívják a látogatók figyelmét, a felelős állattartás rejtelmeire, valamint oktató feladatokkal várják a gyermekeket.