Politikai viszályok, terrorizmus, menekültválság és embercsempészet: csak néhány a megoldandó problémák közül, amelyekkel a mai Líbia küzd.

A Maghreb-országokkal való kapcsolatért felelős Pier Antonio Panzerivel (szocialista, olasz; képünkön) a líbiai helyzetről beszélgettek az Európai Parlament sajtósai. Az EP-képviselő arról is beszélt, hogy az EU–Törökország migrációról szóló megállapodás milyen hatással lesz a menekültválságra és Líbiára.

– Több mint négy hónapja már, hogy a Líbiában egymással rivalizáló csoportok elszánták magukat egy koalíciós kormány felállítása mellett. Milyen a helyzet most az országban?

– A líbiai helyzet még mindig eléggé instabil és nehézkes, mert az egyesülésről szóló megállapodás végrehajtása nagyon lassan halad. Elengedhetetlen a nemzetközi segítség ahhoz, hogy megvalósítsák az egyezményben megfogalmazott célokat és elkerüljünk egy, a mostaninál is rosszabb és veszélyesebb állapotot.

– Tavaly áprilisban egyetlen balesetben 800 ember veszítette életét, amikor elsüllyedt egy migránsokat szállító, tripoliból érkező hajó a Földközi-tengeren. Nem tart tőle, hogy az EU–Törökország megállapodás miatt többen próbálnak majd ezen a veszélyesebb útvonalon az EU-ba, Olaszországba jutni? Mit tehet az unió?

– Az EU–Törökország megállapodás kétségkívül hatással lesz a líbiai helyzetre. Ha lezárják a Balkánon keresztül vezető utat, akkor a migránsok Líbián keresztül próbálnak Európába jutni. Ez az egyik legnagyobb kihívás, amire megoldást kell találnunk, mind a migráció, mind a terrorveszély miatt.

Az EU-nak sürgősen cselekednie kell. Mindenekelőtt stabil helyzetet kell, hogy teremtsen a környező országokban, főként Nigériában és Maliban. Minél előbb cselekszünk, annál jobb lesz mindenkinek.

– Míg Szíriában visszaszorul az Iszlám Állam, ezzel párhuzamosan Líbiában egyre erősödik. Hogyan segíthet az EU a terrorállam elleni fellépésben?

Az Iszlám Állam gyorsan előnyt kovácsolt a Líbiában kialakult zavaros helyzetből és megvetette annyira a lábát az országban, hogy instabilan tartsa a belpolitikai helyzetet.

Több fronton is fel kell vennünk a harcot. Mindenekelőtt nemzetközi szinten, amiben Európának vezető szerepet kell vállalnia és meg kell szüntetnie a konfliktus gyökereit. Ezeket a gyökereket pedig mind Líbia, mind Szíria esetében máshol kell keresnünk.

Foglalkoznunk kell azokkal az országokkal, amelyek, akár csak burkoltan is, de a háborút támogatják. Gondolok itt Katarra, Szaúd-Arábiára, Egyiptomra és Törökországra. Ezeket az országokat eltérő célok és érdekek mozgatják és ez a líbiai háború fő oka.

Továbbá ellenkampányt kell indítanunk a közösségi oldalakon az Iszlám Állammal szemben. Meg kell erősítenünk a líbiai kormányt és támogatóit is.

Fontos, hogy Európában egységes legyen az álláspont arról, hogyan kezeljük a konfliktust. Ha ez nem sikerül, akkor olyan erők veszik át a hatalmat Líbiában, akik a bizonytalanságot növelik és ez az EU-nak is további problémákat okoz majd.

Ha nem kezeljük a problémákat, annak két következménye biztosan lesz az EU-ra nézve: a növekszik a bevándorlók száma és a terrorveszély. Ismételten azt kell, hogy mondjam, hogy minél előbb cselekszünk, annál jobb lesz mindenkinek.