Az Addyi az első szer, amelyet a női libidó fokozására kínálnak a férfiaknak szánt rengeteg potencianövelő után. Igaz, csak receptre kapható, és igazi hatásában többen kételkednek.

Egy mindössze 25 főt foglalkoztató amerikai kis cég, a Sprout Pharmaceuticals tudhatja magáénak a szenzációt: ők az elsők, akik nőknek szánt vágyfokozó szert forgalmazhatnak. A rózsaszín (mi más is lehetne a férfiak kék Viagrája után) tablettát receptre lehet kiváltani, az Egyesült Államokban az orvos az érzelmi stresszt okozó szexuális vágyzavar kezelésére írhatja fel – ezt engedélyezte az élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal.

Felmérések szerint csak az Egyesült Államokban legalább 8 millió nőt érint a probléma, de a gyártó feltételezése szerint ennél sokkal többen kérhetik majd.

A Sprout olyan nagyokat előzött meg a versenyben, mint a Pfizer, a Bayer vagy a Proctor & Gamble, amelyek szintén évek óta próbálkoztak. A tablettát egyébként egy német gyógyszercég kísérletezte ki, ám engedély hiányában úgy döntöttek, hogy inkább eladják az amerikaiaknak – a vételár nem volt publikus.

Mint ahogy most azt sem közölték, hogy mennyiért és milyen fejlesztéseket végeztek még el, és „mennyibe” került a hatóság meggyőzése, hogy a szexuális vágyzavart ezzel lehet kezelni. A Sprout kritikusai ugyanis azt állítják, hogy elsősorban lelki problémákról van szó, ráadásul a tabletta mellékhatásai sem ismertek.

A Sprout a honlapján természetesen vezető hírként közölte, hogy megkapta az engedélyt. Mint írják, a tablettát 11 ezer nő „tesztelte”, közülük ezren egy éven át rendszeresen szedték, és különösebb mellékhatásról nem számoltak be.