A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. érvénytelenségi pert indít, amiért a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) május 18-án felmondta a vállalat 413 millió forintos hitelét.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra hétfői közgyűlésén derült ki, hogy az MFB május 18-án felmondta a cég tavaly augusztusban lejárt hitelét. Ha az adós 15 napon belül nem rendezi tartozását, a pénzintézet kezdeményezi a felszámolást. A Pécsi Újság.hu hírportál csütörtökön meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a porcelánmanufaktúra nem fizette ki felmondott hitelének teljes összegét, és mivel a határidő lejárt, ezért megkezdődhet a cég felszámolása. 

A Népszabadság hétfőn írt arról, hogy a pécsi közgyűlés Ledina Kerámia Kft. néven céget hozott létre, hogy a Zsolnay – szerintük elkerülhetetlen – felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. A céget hivatalos közlés szerint azért alapították, hogy fellépjenek a Zsolnay többségi tulajdonosának trükközése ellen – fogalmaz a lap, felidézve, hogy a 74,5 százalékos részesedéssel rendelkező szír Bachar Najari “vitatható értékű tőkeemelést hajtott végre”, felesége cégének adta át a Zsolnay-védjegy külföldi használati jogát. Eközben pedig a cég adósága 900 millió forintra nőtt, dolgozói létszáma 220-ról 150-re csökkent.

Treitz Ferenc, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. cégvezetője Páva Zsolt pécsi polgármesternek címzett nyílt levelében egyebek mellett a kisebbségi tulajdonos önkormányzatnak a Zsolnayt érintő korábbi lépéseire kért magyarázatot, valamint ezekkel kapcsolatos szándékait firtatta. A Ledina Kerámia Kft. alapításával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy gyár felszámolásának elindításában “nem kis szerepe van a kisebbségi tulajdonosnak”, a Páva Zsolt vezette önkormányzatnak. Hozzátette: a cégvezetés tudomására jutott, hogy a város szeretné a most megalakított társaságban tudni a Zsolnay-védjegyet, amelyről kijelentette, “az a porcelánmanufaktúra jogos tulajdona”.

Szabó Iván ügyvéd, a 19 százalékos kisebbségi részvénycsomaggal rendelkező pécsi önkormányzat jogi képviselője az MTI megkeresésére “nagyon valószínűnek” nevezte a porcelánmanufaktúra felszámolásának elindulását. “Amennyiben elindul a felszámolási eljárás vagy új tulajdonosa lesz a gyárnak, azon leszünk, hogy a Ledina Kerámia Kft. üzemeltesse majd a Zsolnayt” – fogalmazott Szabó Iván. Hozzátette, hogy az új cég átveszi a manufaktúra dolgozóit, és gondoskodni fog arról, hogy az alkalmazottak megkapják fizetésüket. Szabó Iván kiemelte: a Zsolnay-védjegy megmentésén a manufaktúra kisrészvényeseivel összefogva fog gondoskodni a város. (MTI)