Pozitív költségvetés-kiigazítást jelentett be Viorica Dăncilă román miniszterelnök. A döntés elsősorban a titkosszolgálatok és az elnöki hivatal büdzséjét érinti hátrányosan.

„A kormány tartja magát a 2,97 százalékos költségvetési hiánycélhoz, ami az Európai Unióval szemben vállalt 3 százalékos küszöb alatt marad” – szögezte le a román miniszterelnök.

A költségvetés-kiigazítás során az egészségügyi rendszer büdzséje 891 millió lejjel bővül, az összeg nagy részét felszerelésekre fordítják; többek közt 300 inkubátort és 300 hallásmérő készüléket vásárolnak a szülészeti osztályok számára – írja a Krónika.

A tanügy 178 millió lejt kap ösztöndíjak kifizetésére és beruházásokra. Száztízmilliót az afrikai sertéspestis járvány megfékezésére, és a tenyésztők kártérítésének kifizetésére különítettek el.

Lefaragott viszont a kormány a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a Külügyi Hírszerzés (SIE), a Különleges Távközlési Szolgálat (STS), a kormányőrség (SPP), valamint az elnöki hivatal büdzséjéből.

A kormány nem tér ki rá, hogy pontosan mennyivel csökken a különböző minisztériumok és intézmények büdzséje, annyit tudni, hogy intézményenként 10 millió lejt meghaladó összegről van szó.