Többségi tulajdont szerzett a Trezex készpénzlogisztikai és értékszállító szolgáltatóban a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő. A társaság növekedéséhez az állami Eximbank egyik alapja biztosítja a forrást.

A GB & Partners tájékoztatása szerint a befektetést az általa kezelt Exim Növekedési Magántőkealapból finanszírozták, amely a sikeressé tehető – akár a nemzetközi piacon is versenyképes – vállalkozásokat segíti a további növekedésben. A tőkekihelyezésből fejleszteni és bővíteni fogják a Trezex eszközparkját, hogy elősegítsék a cég további növekedését – derül ki a közleményből.

A befektetést az átalakuló piacban rejlő üzleti lehetőségekkel indokolták: a készpénzlogisztikában az utóbbi évek során egyre nő a hazai tulajdonú cégek aránya, a tőkeinjekcióval a Trezex a szektor vezető szolgáltatójává válhat – hangsúlyozta a GB & Partners. Hozzátették, hogy a pénzfeldolgozási tevékenységre jegybanki engedéllyel rendelkező Trezex költséghatékonyan működik, szolgáltatásai kiterjednek az egész országra, a többségi tulajdonos ezért továbbra is számít az eddigi menedzsment munkájára.

A közlemény idézi a Trezex vezérigazgatóját, aki a magyarországi piacon újnak számító, innovatív megoldásokat ígért a tőkebefektetésnek köszönhetően. A budapesti székhelyű Trezex Hungária Zrt. a magyarországi készpénzlogisztikai piac harmadik legnagyobb vállalkozása: a 27 éve működő cég 225 alkalmazottat foglalkoztat, árbevétele 2014-ben és 2015-ben is megközelítette az 1,8 milliárd forintot.

A GB & Partnerst tavaly négy jelentkező közül választotta ki pályázaton az állami Eximbank, amely két, összesen 16 milliárd forinttal elindított magántőkealapjának a kezelését bízta a társaságra – az említett Exim Növekedési Magántőkealap mellett az Exim Exportösztönző Magántőkealapot. A növekedési alap olyan társaságokat kíván finanszírozni, amelyek a tőkebefektetés révén növekedési pályára állíthatók, és képesek sikeres nemzetközi szereplésre is, míg az exportösztönző alapból olyan cégek kaphatnak, amelyeknek a nemzetközi piacokon való megjelenéshez, illetve – ha már ott vannak – a dinamikus külpiaci bővüléshez tőkére van szükségük. (MTI/KamaraOnline)