Folytatólagosan elkövetett pénzmosás gyanújával vizsgálódik a bukaresti legfőbb ügyészség Traian Băsescu volt államelnök ellen egy olyan ügyben, amely két fővárosi ingatlan adásvételének vizsgálatára vonatkozik.

A bűnvádi eljárás megindítását ügyészségi források a Mediafax és az Agerpres hírügynökségnek is megerősítették. Ügyészségi források szerint az elnöki tisztséget 2004 és 2014 között betöltő Băsescu 2000-ben, a főpolgármesteri tisztség elnyerése után nem sokkal jóval a piaci áron alul vásárolt telket Bukarestben, amelyet később piaci áron eladott Costel Căşuneanu üzletember sógornőjének – írja a kronika.ro.

A volt államfő ellen évekkel ezelőtt a Mugur Ciuvică vezette Politikai Felderítések Csoportja (GIP) tett feljelentést azzal a gyanúval, hogy Băsescu nem tudja igazolni a telek vételárának eredetét. Az ügyben korábban már eljárást folytatott a nyomozó hatóság, ám 2012-ben lezárta a dossziét.

Traian Băsescu szerdán közölte, hogy még nem kapott idézést a vádhatóságtól, de amint behívják, kész válaszolni az ügyész kérdéseire. A volt elnök Facebook-oldalán rámutatott: tavaly hozta tudomására a legfőbb ügyészség, hogy ismét nyomoznak a 2000-es évek elején általa megvásárolt telek, valamint a 2002-ben vásárolt ház ügyében.