Az elmúlt napokban több bejelentés érkezett az óbudai Polgármesteri Hivatalhoz és személyesen Bús Balázs polgármesterhez a Hajógyári-szigeten tucatjával megjelenő sörbiciklisekkel kapcsolatban.

Mint ismeretes, több belvárosi kerületből kitiltották az elmúlt napokban ezt a járművet és a hozzá kapcsolódó tevékenységet. Az Beer Bike-ozók a kerület egyik pihenő övezetében a pedállal hajtható sörbiciklin italozva, hangoskodva több esetben obszcén kifejezésekkel zavarták a békésen sétálók vagy éppen a játszótéren tartózkodó kisgyermekes szülők nyugalmát.

Bús Balázs polgármester a bejelentések nyomán, az áldatlan állapotok megfékezése érdekében arra kérte a hivatal jegyzőjét, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, jogszabályi hátterét, hogyan lehetne ezt a nem kívánt jelenséget a most készülő közösségi együttélés szabályairól szóló önkormányzati rendeletbe beilleszteni.  

A rendelet-tervezet ezen része, a polgármester javaslatára helyi szabályszegésnek minősítené és 50–200 ezer forint helyszíni bírsággal szankcionálná a sörbicikli hajtóit, illetve azt, aki a haladáshoz segítséget nyújt, továbbá azokat a kölcsönzőket, bérbeadókat, azaz cégeket, amelyek bizonyíthatóan nem tájékoztattak előzetesen, írásban a helyi tilalomról.

 A rendelet-tervezet egésze ugyan szeptember 30-áig véleményezhető, de az erre vonatkozó rész már a 2018. 7. 12-i, azaz a csütörtöki rendkívüli testületi ülésen elfogadásra kerülhet a képviselők szavazatai alapján és másnap hatályba is léphet – olvasható a polgármesteri hivatal közleményében.

Képünk illusztráció.