Mike Pence megválasztott amerikai alelnök kedden cáfolta, hogy a leendő nemzetbiztonsági tanácsadó, Michael Flynn altábornagy fia részt venne a hatalomátadást bonyolító Trump-csapat munkájában.

Mike Pence (a fotón jobbra Trump mellett) több televíziós interjúban még azt a sajtóberkekben keringő információt is cáfolta, amely szerint az ifjabb Michael Flynnek titkosszolgálati engedélyt kértek, hogy bejáratos lehessen majd a Fehér Házba.

Az ügy meglehetősen nagy vihart kavart az amerikai sajtóban és a politikában egyaránt. Ifjabb Flynn ugyanis a kampány idején a közösségi médiában számtalan hamis hírt terjesztett el, és egyiküket éppen az elnökválasztás előtti héten jelentette meg.

Ezek szerint egy washingtoni pizzériában a tulajdonos gyermek-kereskedelemmel és gyermekpornóval foglalkozik, és az egész hálózathoz köze volt Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltnek is. Bár a hír hamisságára viszonylag hamar fény derült, és olyan, egymástól nagyon is különböző orgánumok tájékoztattak veszélyességéről, mint a Clintont támogató The New York Times vagy a republikánusokhoz közeli Fox televízió, az álhírt a választás előtti héten mégis vagy egymilliónyian osztották meg a különböző portálokon.

Az információ annyira felbőszítette a 28 éves észak-karolinai Edgar Madison Welchet, hogy úgy döntött: megbünteti a pizzéria tulajdonosát. Vasárnap a szövetségi fővárosba utazott és beállított a pizzériába, ahol három lövést adott le. A vendégek fejvesztetten menekültek, a rendőrség azonban nagyon hamar ártalmatlanná tette a férfit, aki azóta is letartóztatásban van, és hétfőn már meg is történt az első kihallgatása.

A két nap alatt „pizzagate” néven elhíresült esetről és ennek kapcsán a közösségi médiában terjedő-terjesztett álhírekről és a közösségi médiumok működtetőinek felelősségéről nagy vita alakult ki az amerikai sajtóban. Azonnal felmerült az is: hogyan lehet foglalkoztatni egy álhír-terjesztőt, még ha a leendő nemzetbiztonsági tanácsadó fia is, a Donald Trump megválasztott elnök munkáját segítő csapatban. Ifjabb Michaelt Flynnt ugyanis rendszeresen látták a Trump-toronyban megfordulni New Yorkban.

Mike Pence megválasztott alelnöktől az egyik televízióban hétszer kérdezték meg, hogy ifjabb Flynn részt vesz-e az átmenetet bonyolító Trump-csapat munkájában, mire Pence hatszor cáfolta az információt, hetedszerre azonban kibökte: ha az illető esetleg részt is vehetett a munkában, immár biztosan, hogy nincs a Trump-toronynak még a közelében sem.

MTI/Járai Judit, Washington