Nincs elég munkaerő Szlovákiában, ezért a külföldi munkavállalók importálásával kapcsolatban több intézkedés elfogadására is szükség van.

A következő két hétben minden olyan állami intézménynek, amely a külföldi munkavállalás engedélyezési eljárásával foglalkozik, olyan intézkedéscsomaggal kell előállnia, amely leegyszerűsítheti az említett a folyamatot Szlovákiában – írja a hirek.sk.

„Az üzemeknek sokszor nagyon gyorsan kell reagálniuk a megnövekedett keresletre, ezért elosztottuk a miniszterek között a konkrét feladatokat. A következő két hétben a Munkaügyi, illetve a Kül- és Belügyminisztériumnak olyan intézkedéseket kell javasolnia, amelyek nem feltétlenül érintik a jogalkotást, de lerövidítik az engedélyezés folyamatát. Szlovákia jelenleg válságos helyzetben van” – közölte a kormányfő.

Pellegrini szerint július végén 60 136 külföldi munkavállaló dolgozott Szlovákiában. Ezek közül 31 857 személy érkezett az EU valamelyik tagországából.

„Nem fogunk olyan intézkedéseket elfogadni, amelyek kárt okoznának a szlovákiai munkáltatóknak. Semmiféle szociális dömpinget nem fogunk tolerálni, ahogy azt sem, hogy a cégek a szlovákiai munkavállalók rovására foglalkoztassák a külföldieket” –állította Pellegrini.

A kormányfő szerint a tartósan munkanélküliekkel is számolni lehet, akikből nincs elegendő a munkaerőpiac számára.

„Azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy mi legyen a romákkal, akik sokan vannak, és akiknél megvan arra az esély, hogy tovább dolgozzanak. Ebben az esetben egy másik utat kell választanunk. Egy olyan rendszert fog kelleni létrehoznunk, amely arra ösztönzi a cégeket, hogy a roma polgártársainkat is alkalmazzák” – figyelmeztetett a miniszterelnök.