Több fordulós kiválasztási folyamatot követően bejelentették a leginnovatívabb zöld projekteket, az E.ON Energy Globe Magyarország díj nyerteseit. A verseny fődíját a Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda pécsi „REBORN HOME” elnevezésű, intelligens háza nyerte, melynek különlegessége, hogy az épület több energiát termel, mint amennyit fogyaszt.

A vállalkozás kategóriában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet On-farm ökogazdálkodás kutatóhálózata kapta a legtöbb szavazatot a közönségtől. A hálózat célja a hazai gazdák támogatása a biotermesztésben, hogy hazánkban is népszerűbbé válhasson a fenntartható gazdálkodás és az ökotermékek fogyasztása.

Az önkormányzati kategóriában Nagypáli Önkormányzat Zöld Út Falufejlesztési programja nyert, melynek keretében a település vezetése a község fiataljait a minden gazdasági, természeti előnyt nélkülöző községben igyekszik megtartani a környezettudatosság vonzerejével. Ma már a falu központjában smaragdfa ligetet, hibrid-erőművet (szél- és napenergia), fotovoltaikus napelem-telepet, elektromos autókat és elektromos töltőállomást is találunk.

A „Jövő generációja” kategóriában a Katica Tanya zöld energiával működő, a gyerekeket környezettudatosságra nevelő élményközpontjára esett a közönség választása. Kizárólag olyan programokat ajánlanak, amelyek nem igényelnek energiát, vagy ha igen, akkor azt 100%-ban megújuló energiával fedezni tudják.

A 9 tagú, szakmai zsűri különdíját Budapest 13. kerületi önkormányzata kapta 100 lakásos passzívház projektjükért. A zsűri különdíjat ítélt az Európalánta Egyesület Bábos öko-mesekuckó óvodásoknak kezdeményezésnek, amely a legkisebbek környezettudatos nevelését óvodákkal együttműködve, középiskolás mentorok bevonásával valósítja meg.

Az „Épület” kategóriában az Archikon Építészeti Kft. által tervezett Meséskert Óvoda, az ország első minősített passzívház óvodája nyert. A főváros 13. kerületében található intézményben a fokozott hőszigetelés, a hővisszanyerős szellőzés, a fény- és jelenlétérzékelős LED világítás mind a gyerekek és pedagógusok komfortérzetét szolgálja, ugyanakkor azt is eredményezi, hogy energiafogyasztása tizede egy hasonló intézményének.

Az egyéni kezdeményezés kategóriát a közönség szavazatai alapján Burgmann Nóra „Zöld Matek” nevű, a környezeti nevelést matekfeladatokkal ötvöző blogja nyerte meg. A gyerekek az ingyenesen elérhető oldalon valós adatokkal számolnak, és hétköznapi környezetvédelmi problémák megoldásán gondolkodnak, a tervezők szerint így szinte észrevétlenül tanulják meg, hogyan élhetnek a jövőben fenntarthatóan.

Az „Ötlet” kategória győztesét a zsűri választotta ki. A VR-COM nevű start-up csapat nyert KonvekPRO termékükkel, amely digitalizálja a mechanikus gázkonvektorokat, így azok vezérelhetővé válnak bármilyen modern digitális eszközzel. Az ő nyereményük egy egyedülálló nemzetközi üzletfejlesztési, mentorálási programmal járó tréning a düsseldorfi E.ON :agile accelerator-ben.

A verseny fődíjasa, ezzel az elektromos Nissan LEAF autó tulajdonosa a Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda lett a zsűri döntése alapján (képünkön). Az elismerést a pécsi „REBORN HOME” elnevezésű projektjük érdemelte ki. A tervezők a 70-es évekbeli házat olyan intelligens lakóépületté alakították át, amely több energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Az energiafogyasztás teljes mértékben megújuló erőforrásokon alapul. A zsűri hangsúlyozta, a projekt inspiráló és szakmailag kiemelkedő volt, miután egy régi kedvezőtlen adottságú házat újítottak fel ökotudatosan.

Az E.ON idén második alkalommal rendezte meg az Energy Globe Magyarország versenyt, mely az energiavilág Oscar-díjaként is emlegetett, 177 országban zajló nemzetközi megmérettetés hazai fordulója. Az energiavállalat célja, hogy a legkiemelkedőbb hazai fenntarthatósági kezdeményezéseknek nyilvánosságot és elismerést biztosítson, és ezzel is hozzájáruljon a környezettudatos szemlélet népszerűsítéséhez.