Nem egyezett bele a Román Posta alkalmazottainak többségét tömörítő szakszervezet az állami vállalat vezetőségének átszervezési tervébe, amely szerint 264 állást szüntettek volna meg, illetve 192 alkalmazottat bocsátottak volna el.

Az érdekvédelmi szervezet – amelynek a kézbesítő társaság 26 ezer alkalmazottja közül 20 ezer a tagja – azzal indokolta a dokumentum elutasítását, hogy a vezetőség nem javasolta a 2009 óta „politikai és baráti szempontok alapján kinevezett” személyek elbocsátását, illetve így létrehozott állások megszüntetését – írja a kronika.ro.

Az érintettek kifogásolják, hogy a vezetőség továbbra sem hajlandó felfüggeszteni azokat a posztokat, amelyeket a szakszervezet szerint mesterségesen hoztak létre, és amelyekre egyszerűen nincs szüksége a postának. A szakszervezet ugyanakkor feltételként egy olyan dokumentum aláírását kéri legkésőbb augusztus 25-éig, amely az alkalmazottak számára 200 lejes fizetésemelést garantál.

A Román Posta erre reagálva közölte, nem zárkózik el a bérkiegészítéstől, de a juttatásokat észszerű határokon belül kell tartani, ugyanakkor augusztus 24-ére megbeszélésre hívta a szakszervezet képviselőit, hogy az intézkedésről tárgyaljanak.

Múlt héten a Hotnews.ro hírportál számolt be az átszervezési tervről, amelyet annak nyomán dolgoztak ki, hogy egy, 30 éve a postánál dolgozó alkalmazott a szakszervezeti elnöknek és a vállalat vezérigazgatójának is levelet küldött, amelyben kifogásolta, hogy szakszerűen dolgozó alkalmazottakat akarnak elbocsátani, miközben politikailag kinevezett személyek megtarthatják az állásukat.

A kézbesítő társaság a sajtó megkeresésére nyomán azóta sem reagált a vádakra. A posta egyébként néhány napja közölte, hogy az év első felében 15,8 millió lejes nettó profitot jegyeztek, ez 2,5 százalékkal haladja meg a tavalyi adatokat.