Felfüggesztette egy budapesti tofuelőállító-üzem működését a Nébih. Higiéniai és nyomon követési problémák miatt közel 600 kilogramm terméket megsemmisítettek, több mint 2 tonna alapanyagot pedig zároltak.

A budapesti üzemet, amelyben szójababcsírát is forgalmaztak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival közösen ellenőrizte. Az ellenőrök súlyos higiéniai problémákat találtak: az előállító helyiségben állt a víz, az edények rozsdásak, koszosak, a falak penészesek voltak, a csíráztató fülkéről pergett a festék, a padlón szemét – papírok, cigaretta csikkek – és szerszámok hevertek. Az üzemben többfelé rágcsálóirtószert szórtak szét, ami az alapanyagokat is beszennyezte. A termékek előállításáról semmilyen dokumentációt nem vezettek.

A hatóság elrendelte csaknem 600 kilogramm nem nyomon követhető termék megsemmisítését és 2,1 tonna szójabab alapanyag forgalmi korlátozását a termékek eredetigazolásáig. Az üzem működését a hiányosságok pótlásáig felfüggesztették, újranyitására csak a megismételt hatósági szemlét követően lesz lehetőség. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az üzemeltető cég vezetőinek, illetve alkalmazottainak tartózkodási engedélyének ügyében – a feltárt hiányosságok miatt – vizsgálatot indított. Az eljárás tart, az ügyben félmillió forintos bírság várható – tették hozzá.