Igazán pörgősre sikerült az év vége a CsodaPont Alapítvány számára – mondta a KamaraOnline-nak Patakfalvi Réka. Az alapítvány egyik alapítója, kuratóriumi elnöke, valamint a Continental Group résztulajdonosa beszélt az Ördög Nóráéktól kapott adományról, legújabb, hosszú távú projektjükről, és arról is, hogy számára ki a legnagyobb csoda.

– A CsodaPont Alapítvány az indulás óta mennyit változott?

– Heten dolgozunk együtt, szinte ugyanazzal a csapattal, mint amikor elindultunk 2015-ben. Az elmúlt években sok értékes embert ismertünk meg. Abban pedig biztos, hogy változott a személyes helyzetem, hogy a legutóbbi beszélgetésünkkor még pocakban volt a kisfiunk, Leo, aki már másfél éves. A szülés után egy rövid ideig természetesen más lett a munkaintenzitásom, valamivel kevesebb projektünk is volt, de azóta újra „felvettem a fonalat”.

– Vagyis az idei év megint pörgősre sikerült.

– Így van. Ennek része, hogy túlvagyunk az arculatváltáson, új a logónk, igyekszünk sokkal hatékonyabban foglalkozni a közösségi médiában a megjelenésünkkel. Egyértelműen a Facebook az első számú kommunikációs csatornánk jelenleg.

– A lelkesedés viszont a régi maradt, amit bizonyítanak a programjaik.

– Erre az évre két fő feladatot tűztünk ki magunk elé. Az egyik a karácsony előtti akciónk, a másik pedig a Czeizel Barbara vezette Budapesti Korai Fejlesztő Központtal való együttműködés, ami hosszú távú feladat. Hogyan indult a kapcsolat? Az egyik CsodaPontos hölgy, Kamuthy Eszter férje hívta fel a figyelmünket a központra. Alapítótársammal, Bóta Katalinnal, a CoffeeB ügyvezetőjével elmentünk Barbarához, megnéztük a helyszínt, felmértük, hogy elsősorban mire lenne szükségük. Egy régi óvoda épületben dolgoznak, ezért a legfontosabb most az lenne, ha azt fel lehetne újítani. Tudom, hogy ez nagy léptékű projekt, mi ennyi pénzt nem tudunk összegyűjteni, de azt gondoltuk, hogy elkezdjük kicsiben, és alkalmat teremtünk a nálunk nagyobbaknak a segítségnyújtásra.

– Nagyszabású rendezvényük 2017-ben is volt.

– Így van. Az évet januárban egy 250 fős rendezvénnyel indítottuk. A Momentán Társulat és DJ Morpheus egy egész estén át (díjmentesen) szórakoztatták a megjelenteket a Larus Rendezvényközpontban, akik szintén ingyenesen biztosították a helyszínt. A belépők árából picit több, mint 1 millió forintot gyűjtöttünk össze, amelyet a Bókay Gyermekklinikának ajándékoztunk. Égető szükségük volt egy EEG életmentő gépre, amelyet a segítségünkkel azóta meg is vásároltak és használnak. Úgy látjuk, hogy megy nekünk a szervezés, hiszen megmozgattunk 250-en embert, ezért jövő február 16-án ismét a Larusban találkozunk. Két híres fellépővel tárgyalunk. Egyikük a szó szoros értelmében elvarázsolja majd a közönséget, míg másikuk a stand-up világában az egyik legismertebb előadó. Ennek az estnek a teljes bevételét Czeizel Barbaráéknak ajánljuk fel.

– Hogyan működik az ötletbörze? Idén minden hónapra jutott valami akciójuk.

– Az alapítványi tagokkal rendszeresen összeülünk, mindenki bedob valamit, amin a következő találkozóig gondolkodunk, majd a szerintünk legjobb ötleteket pedig megvalósítjuk. Vannak régi partnereink, ilyen például a Bókay. Egyik tagunknak, Feller Adrienne-nek már húsz éve működik aromaterápiás intézete. Adrienne felajánlotta, hogy a terapeuták elméleti képzése mellett a gyakorlati oktatást a Bókayba viszi. Több mint egy éve a klinikán a nővéreket illóolajokkal masszírozzák a hallgatók. Szerintem sokan várják ezeket a csütörtököket a koraszülött babákat gondozó nővérkék közül. Elképesztő stresszes a munkájuk, nincs arra idejük, hogy saját érzelmeikkel foglalkozzanak, így kimondottan hálásak az ingyenes lehetőségért, hogy kicsit kikapcsolódhassanak.

– A Bárka Házban lakók nyaralásához szintén hozzájárultak anyagilag.

– A Bárka Házban sérülteket gondoznak, akiknek a legkisebb összeg is hatalmas segítség – mi 50 ezer forintot tudtunk összegyűjteni. A segítésükre szintén egyik tagtársunk, Pelejtei Edit hívta fel a figyelmünket. Voltak más programjaink is, és a Continental Group által szervezett véradásba is bekapcsolódtunk. Szerintem tudni kell kicsinek tűnő, de nagyon hasznos dolgokban gondolkodni. Idén másodszor vettünk részt a Tour de Bókay bringázás előkészítésében. Bóta Katalin révén a Specialized Hungary biztosította a kerékpárok átnézését, szervízelését a kórház dolgozóinak és családtagjainak. Kati többször szerzett már több ezer – rendezvényekről megmaradt – pólót, amelyeket a Bókay, a Nemzetközi Gyermekmentő és a Kossuth Lajos Gyermekotthon gyermekei és dolgozói kaptak.

– Úgy látom, sok minden múlik a véletlen találkozásokon, beszélgetéseken…

– Ez tényleg így van, még akkor is, ha nem hiszek a véletlenekben. Néhány napja például találkoztam a MetLife Biztosító egyik irodájának igazgatójával, Jász Mártával. Önkéntesként azt tanítja iskolásoknak, hogy milyen a felelősségteljes pénzhasználat. Nem árt ugyanis már gyerekkorban arról hallani, hogy milyen értéke van a pénznek, hogyan kell gazdálkodni, mire mennyit szabad költeni. Fogalmam sincs, hogy mi lesz ebből a nagyon friss kapcsolatból, de álmokból és „apróságokból” nagyon szép gondolatok tudnak születni.

– Az is álma volt, hogy egyszer közös kiadványuk legyen Farkasházi Rékával?

– Igen, és büszke vagyok rá, hogy ez az álom megvalósult! Az egész azzal kezdődött, hogy 2015-ben, amikor az „Adni öröm” című mesekönyvünket terveztük, megkerestük Rékát, hogy írjon ő is mesét. Örömmel vállalta, megírta, meg is jelent a könyvünkben. Később Réka a kislányával szerepelt a Vigyázat, gyerekkel vagyok! tévé show-ban, és az ott nyert 400 ezer forintot a CsodaPontnak ajánlotta fel. Elképesztően jól esett, hogy mi jutottunk az eszébe! Mindig úgy gondoltam, hogy a kapcsolatokat ápolni kell, most is ez történt, ismét leültünk kávézni. Farkasházi Réka akkor mondta el, hogy szeretne kiadni karácsonyra mesekönyvet CD-melléklettel, amelyen zenekarával, a Tintanyúllal dalolnának a gyerekeknek. Mi azt vállaltuk, hogy céges partnereinknek ajánljuk a könyvet, és részt veszünk a terjesztésben. Ezzel egyfajta hídszerepet töltünk be: összekötjük azokat, akik korábban nem találtak egymásra. Réka elmondta, hogy a KórházSuli program támogatására szánja a könyv bevételét. A program lényege: szakemberek irányításával iskolatársaik, valamint önkéntes egyetemisták segítik a kórházban ápolt gyerekeket abban, hogy ne maradjanak le a tananyagban. Tóthné Almássy Monikával, a program igazgatójával szintén beszélgettem, s rögtön éreztem, hogy nagyon jó dolgokat csinálnak, érdemes megmozgatni a kapcsolatainkat az ügy érdekében.

– Hogyan lett az ötletből az „Igazi karácsony” című mesekönyv?

– Farkasházi Réka nyáron felhívta Boldizsár Ildikót, és megkérte, hogy írjon egy történetet arról, mitől igazi a karácsony. Ildikó azt válaszolta, hogy várj egy pillanatig, mindjárt kiveszem a mesét az íróasztalom fiókjából. Igen, ott volt már nála a megírt történet! A mese egy vak kislányról szól, aki nem láthatja a karácsonyt, de a történet végére megérti, hogy miről szól. És mi is megértjük. A meséhez nagyon szép illusztrációkat készített Szimonidesz Hajnalka. A könyvhöz mellékelt CD-n Farkasházi Réka és a Tintanyúl énekel csodás, saját szerzeményű dalokat. A lemezbemutató karácsonyi koncert december 10-én lesz a MOM Kulturális Központban, ahol a CsodaPont is ott lesz.

– Fogy a könyv?

– A KórházSulival közösen, a kapcsolatainkat megmozgatva, közel 800 példányt eladtunk, illetve eladunk a következő hetekben. Úgy látom, hogy a könyvesboltokban is gyorsan gazdára talál a további több mint 2 ezer kötet. Az „Igazi karácsony” könyvbemutató sajtótájékoztatóját nálunk, a Hotel Parlamentben tartottuk. A Continental Group és én most ezzel segítettünk a könyv népszerűsítésében. A CD-n található zenékhez az egyik csodapontos hölgy, Hegyi Nóra és csapata, a Kolibri Pictures varázsolt egyszerre megható és profi videoklippet. Szintén egyik tagtársunk, Dr. Nagy Judit Csilla – aki az alapítvány jogi ügyeit intézi – vállalta magára, hogy adomány-gyűjtő pontot alakít ki, és személyes kapcsolatait megmozgatva vonta be a segítésbe a KisBécs nevű hangulatos kávézót, hogy minél több helyen elérhető legyen a kiadvány.

– Ha már a kapcsolatok fontosságát említette, Ördög Nórával szintén megismerkedett.

– Büszkén mondhatom, hogy az elmúlt időszak során barátok lettünk, tetszik neki, amit az alapítványunk csinál. Nóri a családjával szerepelt az 50 milliós játszma tévés vetélkedőben. 1 millió forintot nyertek, az összeget a KórházSuli programnak ajánlották fel – a CsodaPont közvetítésével. Az adók levonása után 850 ezer forintot kaptunk meg a TV2-től, amit már átutaltunk a KórházSulinak. Ez volt az első nagyobb összegű adomány a mi segítségünkkel, amelyet remélem, hogy továbbiak követnek. Látja, ilyen sokat számítanak a személyes kapcsolatok! Az alapítványi tagok valamennyien igyekeznek a saját üzleti köreikben felhívni a figyelmet a jó ügyekre.

– Jövő februárra már említett egy eseményt, de milyennek tervezi 2018-at?

– Sok minden múlik azon, hogy kivel találkozunk és milyen új kapcsolatok szövődnek, de természetesen tervezzük is a jövőt. Biztosan lesz például jótékonysági ruhavásár, ugyanis kimondottan nagy népszerűségnek örvendenek a „gardróbos-hölgyes” találkozóink. A jövő év végi Golfiesta gálát szintén beírhattuk a naptárunkba, mert ismét meghívták a CsodaPontot. A sok kisebb esemény, rendezvény mellett szeretnénk jövő karácsonykor is valami ütős, „kézzel foghatóval” jelentkezni, igaz, még nem tudom, hogy mivel, de vannak ötleteim. Olyasmi lesz, ami nem csak a megvásárolójának szerez örömet, hanem tudni fogja az illető, hogy kiket segít vele.

– Elárul valamit a magánéleti csodájáról is?

– Remélem, hogy senkit nem bántok meg azzal, hogy a férjemnek és nekem a kisfiunk, Leo a legnagyobb csoda. Elképesztően jó időszakot élünk meg a családdal, elmondhatatlanul sok örömet szerez nekünk az apróság. Hihetetlen érzés nézni, ahogy napról napra fejlődik, már elkezdett beszélni, és minden nap meglep minket valamivel. Édesanyám sokat segít azzal, hogy a kisfiamra rendszeresen vigyáz, így Leo mellett jut idő a szállodai munkára és a CsodaPontra is. Igaz, a nap végén sokszor arra gondolok, hogy jó lenne találni még néhány órát a napi 24-en felül. De szerencsére olyan valaki áll mellettem a férjem személyében, aki nem csupán a közös cégünkben, de a magánéletben is igazi társam. Mindenben támogat. Hálás vagyok a családomért és az életemért.

– A példájuk azt mutatja, hogy van fogadókészség, ha segíteni kell.

– Egyértelműen van. Az elmúlt három év alapján mondhatom, hogy egyre többen kötődnek a CsodaPonthoz, mert tudják, hogy amit megígérünk, azt be is tartjuk. Viszonylag kis dolgokat vállalunk, de azokat úgy valósítjuk meg, ahogyan terveztük. Látjuk a határainkat, nem vállaljuk túl magunkat, csak olyat csinálunk, amit lelkiismeretesen megvalósíthatunk. Nem célunk, hogy nagy alapítvánnyá nőjjük ki magunkat. Találkoztam néhány nagy alapítvány képviselőjével, segítettek azzal, hogy elmondták, ők hogyan működnek. Nagyon jókat beszélgettem például a Bátor Tábor vagy a Mosoly Alapítvány tagjaival. Egy jól működő nagy alapítvány cégként üzemel, a CsodaPontnál viszont mi mindent társadalmi munkában csinálunk. Mind a heten sok-sok morzsát gyűjtünk, és abból készítjük másoknak a süteményt.

Szerdahelyi Csaba

Fotók: CsodaPont