Több lépcsőben orvosolható a munkaerőhiány, amelyre a béremelés mellett a versenyképesség, a hatékonyság növelése adhat választ.

Súlyos gondot okoz a munkaerőhiány, azonban még korántsem vagyunk a 24. órában, van még lehetőség a probléma orvoslására – mondta a Magyar Időknek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Emlékeztetett: az elvándorlás, valamint az ebből eredő szakemberhiány nemcsak Magyarországot, de az egész közép-európai régiót sújtja.

A hiány hosszabb távon veszélybe sodorja a működőtőke beáramlását, bár ennek az első félévi adatok tükrében még nincs jele. Korábban a Nemzeti Befektetési Ügynökség a lappal azt közölte: az idei első hat hónapban a régióban Magyarországon volt a legjobb a befektetői hangulat mind a beruházási értéket, mind az újonnan létrejött csaknem kilencezer új munkahelyet tekintve.

Parragh László hangsúlyozta: első lépésben a képzés átalakítását kell megoldanunk, a szakképzés mellett az egész oktatásét is. Az elvándorlás megfékezéséhez hozzájárulnak olyan szempontok is, mint az illető általános közérzete, lakhatásának megoldása.

A felnőttképzés erősítésére is nagyobb súlyt kell helyezni, mivel ez többek közt a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiaci elhelyezéséhez is hozzájárul, ahol még több mint százezres munkaerő-tartalék van.

A kamara elnöke kiemelte: az itthon dolgozó munkaerő képzett és versenyképes, az elvándorlás pedig jelentősen lassult az első félévben, mivel a statisztikák szerint bár 31 ezren vándoroltak ki, 30 ezren visszaköltöztek Magyarországra.