A tavalyi bérmegállapodásnak a teljes magyar gazdaság a nyertese – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Parragh László emlékeztetett: a minimálbér további 8 százalékkal, a szakmunkás bérminimum pedig további 12 százalékkal nő jövőre a tavalyi hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően. A kamarai elnök ezt a jól képzett munkaerő megtartása és visszacsábítása miatt tartja fontosnak. és hangsúlyozza: továbbra is arra kell törekedni, hogy a bérek helyett a fogyasztást adóztassa a magyar állam.

A járulékcsökkentésből származó többletforrást a cégeknél kell hagyni, hogy azok technológiát fejlesszenek, új eszközöket vásárolhassanak, javítsák a versenyképességüket. Mindenképpen a cégeknek kell eldönteniük, hogy mire használják a járulékcsökkentés miatt jövőre náluk maradó mintegy 240 milliárd forintnyi forrást. A magyar gazdaság átlépett egy munkaintenzív gazdaságból egy technológiaintenzív gazdaságba, ezt követi majd a tudásintenzív gazdasággá válás – összegezett Parragh László.

Az MKIK elnöke szerint azok a cégek fognak igazán erősödni, amelyek elsődlegesen nem az emberi munkára építenek, hanem megpróbálnak technológiát fejleszteni, robotizálni, számítástechnikát alkalmazni, digitalizálni, az Ipar 4.0 programhoz kapcsolódni. (MTI)