Az online pénztárgépek elvét követve a cégek készletnyilvántartását is beköthetnék az adóhivatalhoz – véli Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A hatóság a mainál jóval több informatikai megoldást alkalmazhatna, s a szervezet működésének átalakításakor módosítani kellene a bizonyítási szabályokon és az adminisztrációs előírásokon is – mondta a Magyar Időknek Parragh László. Az adóhivatal hatékonyabb munkája megteremthetné az anyagi alapot a közterhek újabb csökkentéséhez.

Parragh László kifejtette: úgy tűnik, mintha az adóhivatal mellett elment volna az idő. Az online pénztárgépek rendszere beváltotta a hozzá fűzött reményeket, de a számítástechnika vívmányait újabb színtereken is hasznosítani lehetne – fogalmazott az elnök, aki szerint lényeges lenne az adminisztrációs terhek enyhítése is. Ennek szerinte az volna az egyik legegyszerűbb módja, ha a jövőben nem kellene azokat az adatokat megadniuk a gazdasági szereplőknek, a polgároknak, amelyek az állam valamely hatóságánál már megvannak.

Harmadik szempontként az elnök a bizonyítási teher ügyét említette meg, mondván: elsősorban a hatóságnak kelljen bizonyítania, hogy valamely cég vagy magánszemély megszegte a szabályokat.