Parragh László, az MKIK elnöke szerint a járulékcsökkentés nem jelent megoldást a Magyarországon kialakult munkaerőhiányra, mivel a közterhek néhány százalékos csökkentésétől még továbbra is nagyon alacsonyak maradnak a hazai bérek.

Ma már a feldolgozóipari cégek 70 százaléka azt gondolja, hogy a munkaerőhiány korlátja a növekedésüknek – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az 54. Közgazdász-vándorgyűlésen. A Világgazdaság beszámolója szerint Parragh az okok közt említette a képzési rendszer problémáit és a közfoglalkoztatást, de felvetette az elvándorlás és az ingázás kérdését is. Szerinte súlyos tévedés, hogy „a Kárpátaljáról tudunk majd munkaerőt hozni”.

Az elnök úgy vélte, a járulékcsökkentés sem megoldás, mert a magyar nettó átlagkereset az osztrák szint 25 százaléka. Ha el is törölnék a járulékokat, ami persze képtelenség, a magyar bérek akkor is csak 40 százalékát érnék el az osztráknak. A valódi megoldás a termelékenység növelése volna, ebben ugyanis utolsók vagyunk a visegrádi négyek között – hívta fel a figyelmet.