Szakaszhatárhoz érkezett a választott bírósági rendszer, s nemcsak a jogszabályváltozások miatt, hanem azért is, mert a 90-es évek óta megváltozott a gazdaság állapota, szerkezete, ehhez pedig igazodni kell – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MKIK által rendezett „A választott bíróság megújul” konferencián kedden Budapesten.

A jogszabályi előírásoknak megfelelően létrehozták Dunai Péter, az MKIK főtitkára vezetésével azt a bizottságot, amely előkészíti a választott bíróságok működésében január elejétől érvénybe lépő változásokat – tájékoztatott Parragh László.

A törvény előírása alapján az Energetikai Állandó Választottbíróság, illetve a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság megszűnik a jövő évtől, ezek feladatkörét az MKIK mellett működő állandó választott bíróság veszi át. A másik két választott bíróság, a sporttal és az agráriummal foglalkozó, 2018-ban továbbra is az MKIK-tól függetlenül folytatja tevékenységét.

Parragh László elmondta, most következik az eljárási szabályok kidolgozása, a díjak megállapítása, az illetékességi területek kijelölése, a három választott bíróság összeolvadásával összefüggő jogi ügyek lebonyolítása, és a választott bírák, illetve a hét tagú elnökség kiválasztása. A kamara három elnökségi tagot delegálni az elnökkel együtt, és például a megszűnő választott bíróságokat működtető intézmények is bekerülnek egy-egy taggal a testületbe.

Parragh László reményei szerint az MKIK mellett működő kibővített választott bíróságtól az várható el, hogy felgyorsuljon a döntéshozatal, illetve az utóbbi években a választott bíróság egészére jellemző ügyszámcsökkenés megforduljon.

Sárközy Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara üzleti jog tanszékének jogászprofesszora előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az MKIK melletti választott bíróságnak három éven belül legalább nullszaldósnak, de inkább nyereségesnek kell lennie.

A volt igazságügyminiszter-helyettes elmondta, nem tartja helyes döntésnek, hogy a választott bírák listájára a törvény szerint a 70 éven felüli szakemberek nem kerülhetnek fel. (MTI)