Az MKIK várakozása szerint a gazdasági szerkezetváltás mellett a jövő évben is fenntartható a gazdasági növekedés. A jövedelmek és a belső fogyasztás is tovább bővül, illetve az “egészséges mértéken belül” emelkedni fog az infláció.

Jövőre gyorsulnak az európai uniós kifizetések, illetve “készülünk a negyedik ipari forradalomra” – mondta Parragh László,  a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke Zalaegerszegen, a top 100 zalai céget felvonultató kiadvány bemutatóján. A gazdaság fejlődését hátráltató tényezők közé sorolta, hogy több százezer olyan munkavállaló van külföldön, aki a leginkább vállalkozó típus, a legjobban ért a szakmájához, nyelveket beszél, az ő “hiányuk pedig a GDP-ben is összegszerűen kimutatható”.

Parragh László kitért az oktatásra, és kiemelte a digitális tudás és a nyelvtudás fejlesztésének szükségességét. Megjegyezte hogy a következő kormánynak újra kell gondolnia a kutatás-fejlesztés-innováció szerkezetét is. A kamara elnöke úgy vélekedett, az MKIK által kezdeményezett bérfelzárkóztatás eredményes volt, a pluszjövedelmek a fogyasztás növekedésében és adóbevételek révén jelentős részben megjelennek a költségvetésben is. 

Kaszás Anita, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Zala megyei adó- és vámigazgatója a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Zalai Hírlap és a NAV által összeállított zalai árbevételi és foglalkoztatási toplistáról elmondta: a  megyében a vállalkozások összes árbevétele 4,8 százalékkal csökkent tavaly 2015 adataihoz képest, miközben az országos adat 4,4 százalék volt. A megyében 830 milliárd forint volt tavaly az adózók nettó árbevétele, ez Magyarország teljes adatának mindössze 1,1 százalékát jelenti. Zalában tavaly 5,5 milliárd forint társasági adó folyt be, 1,8 százalékkal kevesebb, mint 2015-ben.

A zalai top 100 élén a Gartner Intertrans fuvarozó cég szerepel, amely közel 20 százalék növekedéssel csaknem 41,8 milliárd forint árbevételt ért el. A második a Pannontej Zrt., amely 3 százalékos csökkenés mellett 16,6 milliárdos árbevételt realizált. A legnagyobb foglalkozató a megyében a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó WHC Személyzeti Szolgáltató Kft. 2500 dolgozóval, ami 22 százalékkal haladja meg a tavalyelőtti létszámadatot.    

Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke ara emlékeztetett, hogy a megyében a vállalkozók 95 százaléka mikro-, kis- vagy közepes méretű, ők alkalmazzák a foglalkoztatottak 75 százalékát. (MTI)