Magyarországra is szállítottak abból a madáreleségből, amelybe parlagfűmagok is kerültek. A Németországból érkező terméket kizárólag a Fressnapf üzleteiben forgalmazták.

A hullámos papagájoknak szánt Fit+Fun Funny Meal Wellensittichfutter nevű eleségben kilónként 140 milligramm parlagfűmagot mértek, miközben a takarmányok esetében – a vonatkozó rendelet alapján – a megengedett határérték 50 milligramm kilónként – írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A parlagfű allergia tünete lehet többek között tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, kipirosodás, szájnyálkahártya irritáció. A parlagfűre allergiásoknál keresztallergia is kialakulhat számos friss zöldség, vagy gyümölcs fogyasztásakor, például banán, dinnyefélék, citrusfélék, cukkini, uborka esetében.

A parlagfű az egyik legismertebb gyomnövény Magyarországon, mind mezőgazdasági, mind humánegészségügyi kártétele rendkívül jelentős. A takarmányokban előforduló parlagfűmag állategészségügyi veszélyt nem jelent. A takarmányból származó és a magból kikelő parlagfű azonban a környezetre közvetlenül káros, míg humán-egészségügyi szempontból közvetett hatása van.

A parlagfű kelése a szántóföldeken már áprilisban megkezdődik. A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30-ig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, majd ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.