A péntek esti párizsi terrorista merényletek 129 áldozatából vasárnap reggelig 103 személyazonosságát tudták megállapítani, 26-ról egyelőre nem tudják, hogy kicsoda.

A bejelentést a francia miniszterelnök tette. Egyelőre nem tudni, hogy az azonosítatlan áldozatok között van-e külföldi állampolgár. Magyar áldozatokról változatlanul nincs információ. A párizsi magyar nagykövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy aki ezekben a napokban nem tudja elhalasztani franciaországi utazását, az saját biztonsága érdekében regisztrálja magát a főkonzulátus honlapján.

A francia kormányfő a TF1 tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy kíméletlenül fellépnek a terrorizmus ellen, ki fogják utasítani az országból a legradikálisabb nézeteket valló imámokat, és mindazokat megfosztják a francia állampolgárságtól, akik a legkisebb gyanú szerint is szélsőséges álláspontot terjesztenek, ezzel veszélyeztetve a polgárok biztonságát.

Európa sok országában, így Magyarországon is gyásznapot tartanak ma. Budapesten is rendkívüli intézkedések léptek életbe, ám nem marad el az esti Eb-pótselejtező mérkőzés. Az Üllői úti stadionban a Magyarország-Norvégia meccs kezdése előtt két és fél órával kinyitják a kapukat, mert a bejutás a megszokottnál sokkal nehezebb lesz: mindenkinek megállapítják a személyazonosságát. A Groupama Aréna környéke is biztonsági zár alatt lesz, ezért a stadionhoz csak tömegközlekedéssel érdemes utazni.

Párizsban péntek este terroristák hat helyszínen összehangolt merényletsorozatot hajtottak végre. 129-en meghaltak, 350-en megsebesültek, több mint 80 sérült állapota válságos. Az egyik merénylő feltehetően Magyarországon keresztül utazott Franciaországba a migránsáradattal. A merényletekért az Iszlám Állam vállalta felelősséget, s további akciókkal fenyegetőzött, ha Franciaország nem hagyja abba a bombázást Szíriában.

A KamaraOnline véleményét (Európa fejét követeli az Iszlám Állam) itt olvashatja.