A Moszkva elleni európai uniós szankciók miatt Párizs végül 400 millió eurót veszít egy hadihajóval kapcsolatos üzleten.

Több mint féléves huzavona és diplomáciai csatározás után megszületett a megállapodás Párizs és Moszkva között. Franciaország kész 1,6 milliárd eurót visszafizetni Oroszországnak, mivel nem adja át a Moszkva által megrendelt Mistral osztályú helikpoterhordozó-anyahajókat.

Az üzletet még jóval az Oroszország elleni európai uniós szankciók bejelentése előtt kötötték, 2011 júniusában. Az orosz védelmi minisztérium két helikopterhordozót rendelt összesen 1,2 milliárd euró értékben, a Vlagyivosztokot és a Szevasztopolt. A vételárat a szerződésben előírt határidőre kifizették. A Vlagyivosztokot 2014. novemberében kellett volna átadni, a Szevasztopolt pedig idén november 1-ig kellene.

Az uniós szankciók miatt azonban a francia kormány úgy döntött, hogy a határidőre elkészült Vlagyivosztok nem hagyhatja el a francia kikötőt. Pedig akkor már a Szentpétervárott legyártott parancsnoki irányítási rendszert is beépítették az orosz szakemberek, és külön engedéllyel heteken át 400 orosz haditengerész állomásozott a hajón.

A Kommerszant orosz napilap pénteki jelentése szerint még tavasszal megállapodott Moszkva és Párizs, hogy a szerződési díjon felül a franciák kötbért is fizetnek. Nehéz tárgyalások voltak, amelyek végén áprilisban az orosz államfő, Vlagyimir Putyin és a francia elnök, Francois Hollande is egyeztetett telefonon. Párizs először 784,6 millió eurót akart fizetni, ám a Kommerszant úgy tudja, hogy a Moszkva által követelt 1,6 milliárdra most rábólintott.

A pénzt napokon belül átutalják, miközben az orosz  haditengerészek hozzáláttak a Vlagyivosztok parancsnoki irányító rendszerének leszereléséhez és hazaszállításához.