Vlagyimir Putyin és Barack Obama megállapodott a szíriai fegyvernyugvásról. Az Iszlám Állam elleni hadműveleteket azonban folytatják.

Az orosz és az amerikai elnök hétfőn telefonbeszélgetésen megerősítette azt a megállapodást, miszerint február 27-én nulla órától életbe lép Szíriában a tűzszünet, amely Vlagyimir Putyin szerint a vérontás megállításához az első fontos lépés lesz. Az ENSZ égisze alatt Genfben nemzetközi béketárgyalásokat kell kezdeni – közölték a felek.

Oroszország és az Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy Aszad szíriai elnök, illetve az ellenzéki erők tiszteletben tartsák a megállapodást. Oroszország és az Egyesült Államok vezette nyugati koalíció átadja a birtokában lévő adatokat és térképeket az általuk ismert hadi állásokról. Egyben forródrótos kapcsolatot létesítenek egymás között az azonnali információátadás biztosítására.

A tűzszüneti megállapodásban nincs semmi meglepő, hiszen azt már napokkal ezelőtt bejelentették, megfigyelők szerint azonban mindenképpen figyelemre méltó, hogy Obama „szóba állt” Putyinnal. A beszélgetést az orosz államfő kezdeményezte.

Washingtonban és Moszkvában is hangsúlyozták, hogy a tűzszünet nem vonatkozik az Iszlám Állam terrorista szervezet elleni hadműveletekre, azokat folytatni fogják. Azt nem közölték, hogy Obama ismét felszólította volna Putyint, hogy Oroszország hagyja abba az IÁ hadállásainak bombázását.

Damaszkuszban kedden bejelentették, hogy Szíria csatlakozik a tűzszüneti megállapodáshoz. A külügyminisztérium közleményben hívta fel a figyelmet, hogy a kormányerők megfelelő választ adnak, ha valaki megsérti az egyezséget.